Αναλυτικά η εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών
Νέα μέτρα για τα κουνούπια που μπορεί να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα, λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου που εστάλη σε όλες τις οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας αλλά και στις διευθύνσεις υγείας των αρμόδιων αρχών, ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και γενικότερα των ευπαθών ομάδων.
Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πιστά το πρόγραμμα ώστε να προφυλαχθούν οι πολίτες από ασθένειες.
Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Υπουργείο Υγείας: Προσοχή από τις ΥΠΕ για τα κουνούπια
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας σημειώνει προς τις ΥΠΕ ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουν στα νοσοκομεία της χώρας:
i) να υλοποιούν συστηματικά δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών, εφόσον διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής ή/και ανάπαυσης κουνουπιών (χώρους πρασίνου, λιμνάζοντα ύδατα, κλπ.) και
ii)να λαμβάνουν μέτρα και να μεριμνούν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των Μονάδων Υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων/σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση/χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση/χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Chikungunya ή Zika, κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).
Η ανάγκη λήψης αυτών των μέτρων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας καταδεικνύεται έντονα και από την παρελθούσα καταγραφή μεμονωμένων περιστατικών/συμβάντων ενδονοσοκομειακής μετάδοσης ελονοσίας, σε παγκόσμιο επίπεδο (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας).
Επίσης καλούνται οι Υ.ΠΕ., οι Γεν. Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΕΟΔΥ να μεριμνήσουν για την επιμόρφωση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τα προαναφερόμενα νοσήματα.
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο
