Θ. Τζάκρη: Σύσκεψη για την καταστροφική θεομηνία στην Αραβησσό και το Αχλαδοχώρι

Αγροτικά

Θεοδώρα Τζάκρη για την καταστροφική θεομηνία που έπληξε χθες την Αραβησσό και το Αχλαδοχώρι: κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμεση καταβολή προκαταβολών στους παραγωγούς, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, άμεσες ενισχύσεις για τις ζημιές στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η απάντηση στην καταστροφή.  

Η σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε στις 4 Ιουνίου στην περιοχή της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση έχει καταστρέψει ολοσχερώς τις καλλιέργειες προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις αναμενόμενες παραγωγές των δενδροκαλλιεργειών της περιοχής (κυρίως ροδάκινων, κερασιών, δαμάσκηνων κ.λπ.) που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ η μεγάλη ποσότητα του νερού από την έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα τόσο σε αγροτεμάχια, όσο και στις επιχειρήσεις της περιοχής, στα νοικοκυριά και στις υποδομές (οδικό δίκτυο, αγροτικό δίκτυο, δίκτυο ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.).

Κατόπιν τούτου η υπ. Βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη παραβρέθηκε σήμερα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αραβησσό, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών και των επαγγελματιών, με σκοπό το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να αξιολογηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να προταθούν τα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από τον Απρίλιο και μετά η περιοχή της Πέλλας πλήττεται σχεδόν καθημερινά από αντίξοες καιρικές συνθήκες. 
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:  
– Στους παγετούς οι οποίοι σημειώθηκαν μεταξύ 4/3 και 30/3/2023 που επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα και ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.  

– Στις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν μεταξύ 16/4 και 26/4/2023 οι οποίες ζημίωσαν την παραγωγή των πυρηνοκάρπων ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος των καρπιδίων, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης και είχαν πλήξει πάλι το αγρόκτημα της Αραβησσού.

– Στις συνεχείς σχεδόν καθημερινές βροχοπτώσεις του Μαΐου που προκάλεσαν την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής της πρώιμης και μεσοπρώιμης κερασοκαλλιέργειας στην Πέλλα.

– Στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ 17 και 18 Μαΐου 2023 προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα αγροκτήματα πολλών τοπικών κοινοτήτων.  

– Και τέλος στη σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση έπληξε την περιοχή της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου και που αποτελείωσε ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και προκάλεσε επίσης ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αστικές και αγροτικές υποδομές. 
Με τα τελευταία αυτά ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Αραβησσού η αγροτική παραγωγή στην περιοχή θα μειωθεί δραματικά με ότι αυτό συνεπάγεται το εισόδημα των αγροτών και την τοπική οικονομία.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε: 
1. Να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020.  
2. Να χορηγηθούν στους αγρότες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα των παραγωγών, δεδομένου ότι πρέπει να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες στα αγροτεμάχιά τους, ακόμη και τώρα που η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς. 
3. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε στη συνέχεια οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερο, και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι αποζημιώσεις που αφορούν σε ζημιές φυτικού κεφαλαίου. 
4. Αυτό όμως προϋποθέτει την άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, διότι με 8 μόνιμους γεωπόνους – εκτιμητές και 4 συμβασιούχους ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την Π.Ε. Πέλλας.  
5. Να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημίας που υπέστησαν στις καλλιέργεές τους, όπως συνέβη στην περίπτωση των Αθύρων κ.λπ. πέρυσι. 
6. Επειδή πρόκειται για τεράστια θεομηνία να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις μελλοντικές να καταβληθούν οριστικές αποζημιώσεις.

Επιπλέον: 
1. Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας (Κρατική Αρωγή) ώστε προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις και υποδομές και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων. 
2. Να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην καταβολή εφάπαξ ενισχύσεων για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες των πολιτών της περιοχής για εμπορεύματα, οικοσκευές κ.λπ. που καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν,  
3. Να προχωρήσει η αναστολή πληρωμών προς την Εφορεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες.  

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΛΓΑ, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια, Δήμο Πέλλας κ.λπ.), διότι διαφορετικά θα υπάρξει θέμα επιβίωσης των κατοίκων της Αραβησσού.  

Η κ. Τζάκρη κατέληξε λέγοντας: «Ο αγώνας μετά τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε την Αραβησσό τώρα ξεκινά. Θα συνεργαστώ με όλους τους αρμόδιους φορείς για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα παρακολουθώ με αυστηρότητα την εφαρμογή των μέτρων που θα αποφασισθούν για τους πληγέντες και θα αγωνίζομαι στο πλευρό τους για την πλήρη αποκατάσταση των παραγωγών και των επιχειρηματιών. Είναι ζήτημα επιβίωσης των κατοίκων της Αραβησσού και ζητώ τον συντονισμό όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή».