ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ

Ελλάδα Νέα Υγεία

Κάθε χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου, ο κόσμος ενώνεται για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου. Η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, αλλά και μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της επιστημονικής έρευνας και της αλληλεγγύης.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι σπάνιος, αλλά αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από ασθένεια στα παιδιά. Οι πιο συχνές μορφές περιλαμβάνουν τη λευχαιμία, τους όγκους του εγκεφάλου και το λέμφωμα. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, τα ποσοστά ίασης έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, περισσότερα από 80% των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο επιβιώνουν.

Στην Ελλάδα, πολλές οργανώσεις και ιδρύματα αγωνίζονται καθημερινά για τη στήριξη των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους. Ο Σύλλογος «Φλόγα» παρέχει φιλοξενία, ψυχολογική στήριξη και οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Το «Make-A-Wish Ελλάδος» πραγματοποιεί ευχές παιδιών που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες, χαρίζοντάς τους στιγμές χαράς και ελπίδας. Παράλληλα, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» συνεχίζει να πρωτοστατεί στην παιδιατρική ογκολογία, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου μας υπενθυμίζει ότι η μάχη αυτή δεν δίνεται μόνο από τα παιδιά και τους γιατρούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία. Ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει, είτε μέσω εθελοντισμού, είτε με δωρεές, είτε απλώς διαδίδοντας το μήνυμα της ευαισθητοποίησης.

Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε είναι ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Με την επιστήμη, την αλληλεγγύη και την αγάπη, κάθε παιδί μπορεί να έχει την ευκαιρία για ένα φωτεινό και υγιές μέλλον.

Ας σταθούμε δίπλα τους, δίνοντας τους δύναμη, ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού Καρκίνου ξεκίνησε το 2002 και τιμάται από 171 οργανώσεις σε 88 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Στόχος της είναι να μειωθεί, αν όχι να εξαλειφθεί ο παιδικός καρκίνος.

Ο στόχος του Π.Ο.Υ.
Το 2018 ο Π.Ο.Υ. αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να μειώσει την ανισότητα στην περίθαλψη μεταξύ των χώρών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος. Ο παιδικός καρκίνος προσβάλλει 300.000 παιδιά κάθε χρόνο. 8 από τα 10 από αυτά βρίσκονται στις φτωχές χώρες όπου το ποσοστό επιβίωσης είναι κοντά στο 20%. Ο στόχος του Π.Ο.Υ. είναι να εξαλείψει τον πόνο της θεραπείας και να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης στο 60% μέχρι το 2030.

Σύνθημα της καμπάνιας είναι: “Oχι άλλος πόνος” και “Oχι άλλη απώλεια”.