(ΦΩΤΟ) Η Θ. ΤΖΑΚΡΗ σε Καρυδιά, Κερασιά, Αγρα – Συναντήσεις με επίκεντρο το ΚΕΡΑΣΙ

Αγροτικά

Θεοδώρα Τζάκρη: «Αγώνας για την ένταξη της ακαρπίας στα κεράσια λόγω του προανθικού παγετού στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ)  και την επιτάχυνση των εκτιμήσεων των ζημιών από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι» – Επισκέφτηκε την Καρυδιά, την Κερασιά και τον Άγρα

Η υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε στις 7 Ιουνίου την Καρυδιά, την Κερασιά και τον Άγρα. 

Η κ. Τζάκρη συναντήθηκε με κερασοπαραγωγούς και έγινε για μια φορά ακόμη αποδέκτης της ανησυχίας τους αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα  της ακαρπίας που οφείλεται σε προανθικό παγετό με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική μείωση της παραγωγής που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 80% καθώς και τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε σημαντικά τμήματα του αγροκτήματος των περιοχών αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/photo?fbid=695502402381995&set=pcb.695501572382078

Για το κεράσι, το οποίο έχει αποδειχτεί το «αναδυόμενο αστέρι των ελληνικών φρούτων», ένα φρούτο – σήμα κατατεθέν της Π.Ε. Πέλλας, η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι είναι ανάγκη πρωτίστως η διατήρηση της καλλιέργειας και η συγκράτηση των αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.  
Προς τούτο η Πολιτεία είναι ανάγκη να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει: 
1. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.  
2. Καθώς η ακαρπία δεν αποζημιώνεται μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ,  η εν λόγω ζημιά (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους (όπως έγινε και το 2022). Επιβεβλημένη, ωστόσο, είναι η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε γεωπόνοι – εκτιμητές να επισκεφτούν τα κτήματα  και να καταγράψουν εγκαίρως τις ζημιές για να γίνει σωστή εκτίμηση. Η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι θα καταβληθεί από πλευράς της κάθε προσπάθεια ώστε η νέα Βουλή να επιληφθεί του θέματος και να δρομολογηθεί η ενδεδειγμένη λύση προς όφελος των αγροτών. 
3. Να στελεχωθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις μεγάλου αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις, διότι με 9 μόνιμους γεωπόνους – εκτιμητές ο ΕΛΓΑ και μια δεκάδα συμβασιούχους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την Π.Ε. Πέλλας.  

Τέλος η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι το κεράσι είναι ένα προϊόν που δεν έχει τύχει της απαιτούμενης στήριξης από την πολιτεία, διότι παρά τη μεγάλη του αξία (οικονομική και διατροφική) ποτέ δεν έχει συμπεριληφθεί σε ενισχύσεις deminimis, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ενισχύσεων θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς το κεράσι, λόγω της μειωμένης παραγωγής που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Εξ’ ου και στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, στις 20 Ιανουαρίου 2023, όταν έκανε λόγο για χορήγηση ενισχύσεων deminimis «για την αποζημίωση σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα» δεν υπήρχαν  πουθενά τα κεράσια, παρά τις διαβεβαιώσεις κάποιων εκ των υπ. βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι διαβεβαίωναν ακόμη και λίγες μέρες πριν της εκλογές της 21ης Μαΐου ότι αυτές πρόκειται να καταβληθούν προεκλογικά.