ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΡΩΓΗΣ – 193 ΟΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ελλάδα Κοινωνία - Lifestyle Νέα

«Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής άνοιξε εντός της πρώτης εβδομάδας και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 275 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 29 προσωρινές αιτήσεις, πάνω από 300 αιτήσεις. Και στις αρχές της άλλης εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές. Σήμερα πιστώθηκαν οι πόροι του προγράμματος. Και άμεσα θα πληρωθούν οι πρώτες περιπτώσεις, πάνω από 120».

Αυτό προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, σχετικά με τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, στις 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ήδη ανακοινώθηκαν και υλοποιούνται μία σειρά από μέτρα. Η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, που φθάνει ως τις 10.000 ευρώ. Επίσης, μέσω της ίδιας πλατφόρμας χορηγείται και η πρώτη αρωγή μέχρι 4.000 ευρώ έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος εξήγησε πως προχωρούν και τα άλλα μέτρα: Η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων µε δωρεάν κρατική αρωγή στο 80% του κόστους που θα έχει το νοικοκυριό. Η επιδότηση του ενοικίου ή της συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ, έως και δύο χρόνια, με τη σχετική πλατφόρμα να ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες. Η παροχή κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής εντάσσονται και οι αγροτικές επιχειρήσεις για τις υλικές ζημιές σε εξοπλισμό και αποθηκευμένα προϊόντα, συμπεριλαμβάνοντας και τις ζημιές που θα εντάσσονταν στον κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Ένα άλλο μέτρο είναι η χορήγηση αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Το σχετικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6.600 ευρώ, ανάλογα µε το μέγεθος της ζημιάς.

Επίσης, η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων ως και για έξι μήνες, εκδόθηκε άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση.

Η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης µε αντίστοιχη περίοδο. Και για αυτό το μέτρο έχει εκδοθεί ήδη η σχετική απόφαση.

Η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η ρύθμιση και αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως και έξι μήνες, εκδόθηκε άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση.

Και για τους εργαζόμενους, η παροχή δυνατότητας για αναστολή συβάσεων εργασίας µε αντίστοιχη επιχορήγηση. Από τις πρώτες ημέρες εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και έχει ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Και, τέλος, η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη προχώρησε από το υπουργείο Εσωτερικών η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα.

«Ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Με αυτοψίες από την πρώτη στιγμή. Ήμουν εκεί και θα είμαι εκεί. Σε στενή συνεργασία με τους δήμους που επλήγησαν, με τα συναρμόδια Υπουργεία και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι μαζί δουλεύουμε για να στηρίξουμε τους πληγέντες. Για να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και αυτή η στήριξη να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Στη δευτερολογία του, ο υφυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κινούνται με εντατικούς ρυθμούς για να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα του πλαισίου της κρατικής αρωγής.

Όπως σημείωσε, τα αρμόδια κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κινήθηκαν άμεσα για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.

Οι αυτοψίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η πρώτη φάση των αυτοψιών ολοκληρώθηκε άμεσα και συνεχίστηκε με τα αιτήματα των δήμων. Πραγματοποιήθηκαν 466 αυτοψίες σε κτήρια σε 9 δήμους της Αττικής, εκ των οποίων 369 περιπτώσεις αφορούν κατοικίες, 72 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες»), 121 ως προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες») και 176 περιπτώσεις ως κατάλληλες προς χρήση («πράσινες»). Έτσι, οι ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες αθροίζονται σε 193.

Πηγή