Καύσωνας: Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς

Υγεία

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει κατά μόλις 1°C παρατηρείται αύξηση 2,1% στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αύξηση 0,5% στη νοσηρότητα που σχετίζεται με αυτά τα νοσήματα έχει αποδείξει πρόσφατη μετανάλυση 266 μελετών (Lancet Planet Health 2022;6: e484–95).

Μάλιστα, αυτά που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι στεφανιαίες παθήσεις και η καρδιακή ανακοπή.

Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες του καύσωνα. Οι ειδικοί της Affidea δίνουν πολύτιμες συμβουλές για τους καρδιοπαθείς:

 Αποφεύγετε να κυκλοφορείτε το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., επειδή ο ήλιος είναι συνήθως πιο δυνατός, γεγονός που σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο.
 Φορέστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» όπως το βαμβάκι ή υφάσματα που απωθούν τον ιδρώτα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Πριν από την έξοδο, εφαρμόστε αδιάβροχο αντηλιακό με τουλάχιστον SPF15 και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες.
 Μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας μερικά ποτήρια νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδο ή την άσκηση. Μην περιμένετε ποτέ να διψάσετε για να πιείτε νερό. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ποτά.
 Κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν βρίσκεστε έξω: βρείτε μια σκιά ή ένα δροσερό μέρος, σταματήστε για λίγα λεπτά, ενυδατωθείτε και ξεκινήστε ξανά.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας: συνεχίστε να παίρνετε όλα τα φάρμακα όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.

Γρήγορα μέτρα ανακούφισης από τη δυσφορία λόγω ζέστης

Αυτοί είναι 4 γρήγοροι τρόποι για να νιώσετε καλύτερα, αν αισθάνεστε “άρρωστοι”, λόγω της έντονης ζέστης:

 Μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος, ξαπλώστε και σηκώστε ελαφρά τα πόδια σας.
 Πίνετε άφθονο νερό.
 Δροσίστε το δέρμα σας, ψεκάστε ή χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι με δροσερό νερό. Ζητήστε από κάποιον άλλο να το κάνει αυτό για εσάς, αν είναι δυνατόν.
 Τα κρύα επιθέματα ή οι παγοκύστες στις μασχάλες ή γύρω από τον λαιμό είναι μια καλή λύση ανακούφισης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Αν παίρνετε φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τις ζεστές ημέρες. Για παράδειγμα, οι β-αναστολείς επιβραδύνουν την καρδιά και εμποδίζουν την ικανότητά της να κυκλοφορεί το αίμα αρκετά γρήγορα για αποτελεσματική ανταλλαγή θερμότητας. Επιπλέον, τα διουρητικά χάπια αυξάνουν την παραγωγή ούρων και κατά συνέπεια τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Αν χρησιμοποιείτε σπρέι νιτρωδών για τον έλεγχο της στηθάγχης, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το συγκεκριμένο σπρέι μπορεί να διαστείλει πολύ γρήγορα τα αιμοφόρα αγγεία σας και να προκαλέσει απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης με κίνδυνο λιποθυμίας.

Αν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια και σας έχουν συστήσει να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με άλλους τρόπους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν παίρνετε διουρητικά δισκία και έχετε ζαλάδα ή λιποθυμική τάση, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η αγωγή σας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες υγείας σας.

Αν λαμβάνετε συστηματική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση και διαπιστώνετε χαμηλές τιμές στις μετρήσεις κατ’ οίκον, επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.

Ετικέτα: