(ΒΙΝΤΕΟ) Νέα Αγχίαλος: Προς καρατόμηση ο διοικητής της 111ΠΜ μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-LIFESTYLE

Στην καρατόμηση του διοικητή της 111ΠΜ για λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα βλήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας ή τα πλέον κρίσιμα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας γιατί σε μονάδα readiness δεν θα ήταν εκτός μονάδας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Γεγονός είναι ότι αποθηκεύτηκαν όντως με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για βλήματα με μεταλλικό περίβλημα.

Ωστόσο, θα έπρεπε τα αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας που είχε διαβεβαιώσει ότι είχαν ληφθεί να ισχύουν και να είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που θα έρεπε.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στισ αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ’ αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών.

Η διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις αποθήκες πυρομαχικών λειτουργούν άψογα.

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και σε κάθε Πτέρυγα Μάχης η τελική ευθύνη βαρύνει τον διοικητή, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάστασή του. Από την έρευνα θα κριθεί αν ευθύνες έχουν κι άλλα πρόσωπα στην αλυσίδα της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Κι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

eleftherostypos.gr

Ετικέτα: