ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΣΝΑΚΗΣ, ΥΠΟΨ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεντέυξεις

Ο Δημήτρης Βοσνάκης δεν κόλλησε το “μικρόβιο” της αυτοδιοίκησης, από τον πατέρα του και πρώην δήμαρχο, Χρήστο Βοσνάκη, αλλά από την “ανάγκη” του να διεκδικήσει και να προσφέρει στην πόλη του, την “τόσο «προικισμένη», που δυστυχώς, μένει αναξιοποίητη σε πολλούς τομείς και χρειάζεται νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες”.

Διαφυλάττει, ωστόσο, σαν ανεκτίμητο “θησαυρό” τη συμβουλή, που του έδωσε ο πατέρας του και έχει ως εξής: “Ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και αγάπη για την Έδεσσα και τους ανθρώπους της, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.”

Ο Δημήτρης Βοσνάκης, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (σ.σ. 8 Οκτωβρίου) θα είναι, για πρώτη φορά, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό “Κοινωνία σε Κίνηση” και επικεφαλή τον Γιάννη Τσεπκεντζή.

Σήμερα, δίνει την πρώτη του συνέντευξη στην “εδεσσαϊκή” και μας λέει τα εξής ενδιαφέροντα:

“E”: Δημήτρη, πες μας λίγα λόγια για σένα, για να σε γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας, αλλά και γιατί αποφάσισες την κάθοδό σου στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; 
– Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και κάτοχος πτυχίου Δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησα για 4 χρόνια. Ασχολούμαι από μικρός με τα κοινά, ενώ παρακολουθώ πάντοτε τις εξελίξεις και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς να φοβάμαι να εκφράσω τη γνώμη μου. 
Προσπαθώ να μη μένω αδρανής, καθώς πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό ον, πρέπει να διεκδικεί και να μάχεται συνεχώς για τα δικαιώματά του. 
Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν μια απόφαση που «δούλευα» καιρό στο μυαλό μου και θεώρησα ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Η Έδεσσα είναι μια τόσο «προικισμένη» πόλη, που δυστυχώς, μένει αναξιοποίητη σε πολλούς τομείς και χρειάζεται νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, ώστε να καταφέρουν μια ριζική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και άτομα ικανά, με όρεξη να προσφέρουν ουσιαστικά στον τόπο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η επιλογή της «Κοινωνίας σε Κίνηση» και του Γιάννη Τσεπκεντζή στο τιμόνι, με συνοδοιπόρους τους ιδιαίτερα καταξιωμένους συνυποψηφίους μου, είναι μονόδρομος. 

“E”: Είσαι ένας νέος άνθρωπος που δε διστάζεις να εκφράσεις την άποψή σου, μέσω διαδικτύου. 
Εφόσον εκλεγεί ο συνδυασμός σου και φυσικά και εσύ, ποιά θα είναι η προτεραιότητά σου και γιατί; 
– Αρχικά, νομίζω πως βασική προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση της Εθνικής Οδού Έδεσσας – Θεσσαλονίκης, ένα έργο που τόσα χρόνια ακούμε από την πολιτεία, αλλά στην πράξη δε βλέπουμε. Αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της πόλης μας με τη συμπρωτεύουσα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της Εθνικής Οδού. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Έδεσσα. 
Αφενός θα τονώσει την αγορά και τον τουρισμό, αφετέρου θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει κίνητρα για τους νέους μας να επενδύσουν στον τόπο τους. Φυσικά, σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να διεκδικήσουμε το άνοιγμα μιας Πανεπιστημιακής σχολής στη θέση αυτής που καταργήθηκε, μια κίνηση η οποία θα φέρει στην πόλη δεκάδες νέους φοιτητές, δίνοντας μια νέα πνοή στον τόπο μας.  
Δε μπορούμε βέβαια να μη θέσουμε ως πρωταρχικό μας στόχο, την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερα του κερασιού, ένα προϊόν το οποίο πανελλαδικά είναι άμεσα ταυτισμένο με την Έδεσσα. 

“E”: Έχεις ξεκινήσει τον προεκλογικό σου αγώνα και τις επαφές με τους πολίτες; Σε ποιά θέματα και προβλήματα αναφέρονται κυρίως; 
– Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους συμπολίτες μου και αφουγκράζομαι με ιδιαίτερη προσήλωση τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Ένα από τα κύρια, όπως προανέφερα, είναι η ανεργία και η έντονη τάση των νέων να φεύγουν από την Έδεσσα και να αναζητούν την τύχη τους αλλού. Στην πόλη υπάρχει σοβαρή έλλειψη μεταξύ των πλέον δημιουργικών ηλικιών 25-45. Πρέπει με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες και κίνητρα, ώστε να τονώσουμε το ενδιαφέρον τους. Αυτό έρχεται σε άμεση συνάρτηση, βέβαια, όπως προείπα, και με την εκ νέου εγκαθίδρυση μιας Πανεπιστημιακής σχολής.  
Μεγάλο «αγκάθι» φυσικά, αποτελεί η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας, το οποίο εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που έχουμε βιώσει, αυτή του κορωνοϊού, μετατράπηκε ουσιαστικά σε κέντρο υγείας, ελλείψει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. 
Ενα ακόμα πρόβλημα το οποίο αναζητά λύση, είναι η τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης Βεγορίτιδας σε συνδυασμό με το Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, καθώς και του υγροβιότοπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου. 
Τέλος, ένα κομμάτι στο οποίο χωλαίνει εδώ και καιρό η πόλη, είναι αυτό του πολιτισμού. Η Έδεσσα, πολλά χρόνια τώρα, μετά και το κλείσιμο του «Μέγα Αλέξανδρου», δεν έχει ουσιαστικά κάποια πολιτιστική στέγη και αυτό είναι ανησυχητικό, ειδικά για μια πόλη που αποτελεί διαχρονικά κοιτίδα πολιτισμού.  

“E”: Δημήτρη, προέρχεσαι από μια αυτοδιοικητική οικογένεια, δεδομένου ότι ο πατέρας σου, Χρήστος Βοσνάκης, για πολλά χρόνια ήταν Δήμαρχος στο Δήμο Εδεσσας. Ποιά συμβουλή κρατάς απ’ τον πατέρα σου; 
– Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: το γεγονός ότι ο πατέρας μου υπήρξε Δήμαρχος, δε σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει κι εγώ να ασχοληθώ με το Δήμο, μόνο και μόνο για να συνεχιστεί η παράδοση. Ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του και μονάχα από αυτές. Άλλωστε, έχουμε δει πού μας έχει οδηγήσει η οικογενειοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, σαν χώρα.  
Η συμβουλή που κρατάω είναι μία και είναι πολύ απλή: Ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και αγάπη για την Έδεσσα και τους ανθρώπους της, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Μόνο με γνώμονα αυτές τις αρχές, που μου έχει εμφυσήσει από μικρό η οικογένειά μου, μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο. 

“E”: Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους πολίτες; 
– Νομίζω ότι οι πολίτες της Έδεσσας έχουν αγανακτήσει πλέον από παχιά λόγια και υποσχέσεις. Για το μόνο που μπορώ να δεσμευτώ, είναι ότι με σκληρή δουλειά και έντιμη στάση, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε η Έδεσσα, η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη-πρότυπο, που οι συνδημότες μας θα καμαρώνουν και δε θα ντρέπονται γι’ αυτήν. 
Φυσικά, δε θα είναι εύκολο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε αλλά ταυτόχρονα και περίσσια όρεξη. Γι’ αυτό τους θέλουμε συμμάχους δίπλα μας στον αγώνα, για να κάνουμε την Έδεσσα μεγάλη ξανά.

*η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εβδομαδιαία εφημερίδα Ν. Πέλλας