Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε σήμερα την «εθνική ανανέωση» της χώρας μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, χάρη στις οποίες το κόμμα επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια.
«Τα καταφέραμε!», δήλωσε θριαμβευτικά ο 61χρονος πρώην δικηγόρος τα ξημερώματα καθώς το κόμμα του εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Αποστολή μας τώρα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ανανέωση των ιδεών που διατηρούν την ενότητα της χώρας μας: η εθνική ανανέωση», τόνισε ο Στάρμερ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του.
«Η μάχη για την εμπιστοσύνη είναι η μάχη που θα καθορίσει την εποχή μας. Γι’ αυτό κάναμε μια τόσο σκληρή προεκλογική εκστρατεία δείχνοντας ότι είμαστε ικανοί να υπηρετήσουμε τους πολίτες», πρόσθεσε.
«Οι εκλογικές νίκες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κερδίζονται δύσκολα και με σκληρή μάχη και αυτή η νίκη κερδίθηκε από ένα αλλαγμένο Εργατικό κόμμα», υπογράμμισε ο Στάρμερ.
«Η αλλαγή ξεκινά τώρα», δεσμεύθηκε. «Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά», σημείωσε διαβεβαιώνοντας ότι «θα επαναφέρουμε την πολιτική στην υπηρεσία των πολιτών», ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών.
Ωστόσο ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Βρετανίας έχει «μια δύσκολη δουλειά» να φέρει σε πέρας, «μια υπομονετική δουλειά, μια δουλειά με αποφασιστικότητα», που θα ξεκινήσει «αμέσως».
«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα», τόνισε, την ώρα που η Βρετανία αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, με την αύξηση των τιμών των προϊόντων να επιβαρύνει τους πολίτες και το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
«Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια αλλαγής, αυτή την αποστολή εθνικής ανανέωσης και αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τη χώρα μας», κατέληξε ο Στάρμερ.
Ο 61χρονος Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ σήμερα, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και «εμπιστεύτηκαν ένα αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα».
⚫️ Συντριβή για τον Σούνακ και τους Συντηρητικούς
Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώθηκε με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.
Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.
Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας. Κάτι που απ’ότι φαίνεται απέτυχαν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr