Θεοδώρα Τζάκρη: «Οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται στο ΥΠΑΑΤ αλλά το ΟΣΔΕ παραμένει κλειστό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγροτικά Ελλάδα Μακεδονία Νέα Πέλλα

“Καμία ενημέρωση από τον κ. Σταμενίτη για το πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.”, δηλώνει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας…

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρας Τζάκρη με θέμα «ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε άμεση επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην σημερινή τραγική κατάσταση του Οργανισμού που απέτυχε στην καταβολή των ενισχύσεων ενώ για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω σοβαρών παρατυπιών που έχουν να κάνουν με την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Οργανισμού, με την ποιότητα και τη νομιμότητα των πληρωμών, με την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Η κ. Τζάκρη ρώτησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Υπουργείου (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Υπουργών και Προέδρων του Οργανισμού) ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κίνδυνο τα 13 δις € των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους για την περίοδο 2023-27. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυσάρεστη κατάσταση ότι ενώ βρισκόμαστε στις 21 Ιουνίου δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης για ακόμη μια φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της κατάστασης, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς» παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, ενώ έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκ. € για προηγούμενες χρήσεις των ετών 2020, 2021 και 2022. Ανέφερε δε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι υπό επιτήρηση και ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον Οργανισμό αφορούν μια συνήθη διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από τον κ. Υφυπουργό ούτε για τα προβλήματα που εμποδίζουν το ΟΣΔΕ να ανοίξει, ούτε και το πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Αναλυτικά η παρέμβαση της κ. Τζακρη:

«Κύριε Υφυπουργέ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ο Οργανισμός απέτυχε στην καταβολή των ενισχύσεων
(1) Με τις αδικαιολόγητες μειώσεις στη βασική ενίσχυση, σε σχέση με το 2022, υπήρξε μείωση στη βασική ενίσχυση βοσκοτόπων κατά 27%, των δενδρωδών καλλιεργειών κατά 19% και των ετησίων καλλιεργειών κατά 17%.
(2) Με τις οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα (έως και 50%) λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων, με την υπέρβαση κατά 550 εκ. € περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκ. €.
(3) Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, το Υπουργείο αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις ή πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Έτσι, από τη μία υπήρξαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του μαλακού σιταριού (+170%) και του κριθαριού (+185%) και από την άλλη εντυπωσιακές μειώσεις στα μήλα ΠΟΠ (-50%), στα πορτοκάλια για χυμό (-46% ) και αραβόσιτο (-28%).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά λόγω σοβαρών παρατυπιών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Σύμφωνα με την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται λόγος για σοβαρές ελλείψεις και παρατυπίες που έχουν να κάνουν με την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Οργανισμού, με την ποιότητα και τη νομιμότητα των πληρωμών, με την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θέσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό επιτήρηση για διάστημα 12 μηνών, που δείχνει πολύ καθαρά ότι το κακό με τις πληρωμές έχει παραγίνει.
Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δυο συναντήσεις στις 27 του προηγουμένου Μαΐου και στις 11 Ιουνίου και κρίθηκε ότι θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα από τις ελληνικές αρχές ένα action plan αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί.
Και σας ρωτώ κ. Υπουργέ:
Απειλείται με οριστική άρση πιστοποίησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ;
Τι κάνατε (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Προέδρων του Οργανισμού – 5 Πρόεδρους αλλάξατε μέχρι σήμερα) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που αφορά στην επικείμενη άμεση επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ευρωπαϊκές αρχές και
Πόσο κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη οι ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους που για την περίοδο 2023-27 ανέρχονται σε περισσότερα από 13 δις €.

Δευτερολογία
Κύριε Υπουργέ,
Σας άκουσα με πολύ προσοχή!
Όμως βρισκόμαστε στις 21 Ιουνίου και το ΟΣΔΕ δεν έχει ανοίξει ακόμη. Και ο απερχόμενος Υπουργός ο οποίος «εκδιώχτηκε» για τα τεκταινόμενά του στο Υπουργείο, με κάτι απευθείας αναθέσεις πάνω από 1 εκ. € με ανθοδέσμες 6000 € για κάτι πίνακες που έκαναν φτερά [το political τα λέει], μας έλεγε για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2024 το αργότερο στις 10 Ιουνίου, αφού επιλυθούν όλα τα προβλήματα του συστήματος.
Αλήθεια για ποια προβλήματα μιλούσε ο πρώην Υπουργός που ακόμη και σήμερα εμποδίζουν το ΟΣΔΕ να ανοίξει;
Πότε προβλέπεται ότι θα ανοίξει;
Έχετε επίγνωση τι συνέπειες έχει αυτό στην έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο;
Βρισκόμαστε στις 21 Ιουνίου και οι αγρότες δεν έχουν ιδέα για τα οικολογικά σχήματα του 2024. Πως θα δρομολογήσουν τις ενέργειες τους προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα 425 εκ € που αντιστοιχούν στα οικολογικά σχήματα της ΚΑΠ; Ή μήπως να περιμένουμε πάλι το χάος του 2023;
Που ενώ πλησιάζουμε στις 30 Ιουνίου οφείλετε ακόμη χρήματα στους αγρότες από τις περυσινές ενισχύσεις τους.
Να σας θυμίσω και το πρόστιμο ύψους 283 εκ. € που καταλογίστηκε στη χώρα μας για κακή διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Τα 283 εκ. € είναι περίπου το 33% της φετινής βασικής ενίσχυσης.
Ακόμη μια φορά όμως από την πλευρά σας γίνεται προσπάθεια να απαξιώσετε ή να μειώσετε την σημασία της κατάστασης, αλλά η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από μόνη της συνιστά τρανταχτή απόδειξη της αποτυχίας 4 Υπουργών της ΝΔ και 5 Προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα τελευταία 5 χρόνια, να διασφαλίσουν το αυτονόητο και το κεκτημένο των προηγούμενων χρόνων, σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των αγροτών μας.
Και αντί να απολογηθείτε για την κατάντια που έχετε οδηγήσει έναν τέτοιο Οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται κάθε χρόνο πάνω από 2,5 δις € για την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, μας λέτε ότι «μέχρι το τέλος 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μοιράσει 2,5 δις €».
Αλήθεια πως θα το κάνει αυτό; Όπως το έκανε και φέτος;
Όλα αυτά κύριε Υπουργέ μαζί με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Γιατί το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων, όχι απλά παραπαίει, αλλά βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση, εξαιτίας της ανεπάρκειας, της αλαζονείας και της αναλγησίας της Κυβέρνησης σας στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής πολιτικής και της διαχείρισης των ενωσιακών πόρων της ΚΑΠ.
Θριαμβολογείτε ότι διατηρήσατε τους πόρους της ΚΑΠ αλλά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παίρνουν όλο και μικρότερες ενισχύσεις.
Αυτό δεν είναι άλμα προς το μέλλον κ. Υπουργέ, είναι άλμα στο κενό!».