Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά

Ελλάδα Νέα Υγεία

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τα οφέλη που προσφέρει η αγκαλιά στην γενικότερη υγεία μας. Πάμε, όμως, να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δεχόμαστε μια αγκαλιά.

Χαλαρώνει το άγχος
Όταν αγκαλιάζεστε με κάποιον για τον οποίον νοιάζεστε, το σώμα σας απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη που σας ηρεμεί και σας κάνει να αντιμετωπίζετε καλύτερα το στρες. Για παράδειγμα, μπορεί να γελάσετε, να αποσπάσετε την προσοχή σας ή να προσπαθήσετε να λύσετε ένα πρόβλημα. Μπορεί επίσης η αγκαλιά να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση καιτα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης.

Μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας
Είναι καλή για την πίεσή σας εάν είναι χαμηλότερη και τα επίπεδα άγχους σας πέφτουν. Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιο σαφές ότι οι γυναίκες αποκομίζουν αυτό το όφελος από την αγκαλιά, αλλά φαίνεται να ισχύει και για τα δύο φύλα.

Ανακουφίζει από τον πόνο
Μια καλή αγκαλιά μπορεί να σας προσφέρει κάτι περισσότερο από ηθική υποστήριξη μετά από έναν τραυματισμό. Η ωκυτοκίνη που απελευθερώνει μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό των σημάτων πόνου. Λειτουργεί τόσο καλά που οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν πώς να θεραπεύουν τους ανθρώπους με μια εργαστηριακή μορφή της.

Καταπολεμά το κρυολόγημα
Οι αγκαλιές από άτομα που εμπιστεύεστε μπορεί να σας προστατεύσουν από αυτόν τον κοινό ιό, ειδικά αν έχετε πολύ άγχος. Και αν είστε ήδη άρρωστοι, περισσότερες αγκαλιές μπορεί να εμποδίσουν τα συμπτώματά σας να επιδεινωθούν.

Σας συνδέει με τον σύντροφό σας
Η ωκυτοκίνη ονομάζεται μερικές φορές η «ορμόνη της αγάπης» — συχνά έχετε περισσότερη από αυτήν στο αίμα σας εάν αγκαλιάζετε πολύ τον σύντροφό σας. Τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται και φιλιούνται ελεύθερα τείνουν να είναι πιο χαρούμενα, πιο υγιή και λιγότερο αγχωμένα.

Σας βοηθά να κοιμηθείτε
Η ωκυτοκίνη είναι και πάλι το μαγικό συστατικό, πιθανώς λόγω των ηρεμιστικών της επιδράσεων. Μπορείτε να λάβετε οφέλη 10 περίπου λεπτά πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σας βοηθά να συνδεθείτε με το νεογέννητό σας
Οι γονείς που αγκαλιάζουν τα μωρά τους, ειδικά δέρμα με δέρμα, νιώθουν πιο κοντά τους και είναι πιο συντονισμένοι στις ανάγκες τους. Η έρευνα δείχνει ότι οι μπαμπάδες είναι πιθανό να εμπλακούν περισσότερο και οι μαμάδες να μην αισθάνονται άγχος ή θλίψη. Τα μωρά μπορεί να κλαίνε λιγότερο, να κοιμούνται καλύτερα και να θηλάζουν νωρίτερα.

Καλή για την υγεία του μωρού
Η αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα οξυγόνου του βρέφους, να ηρεμήσει την αναπνοή του και να διευκολύνει τα σήματα πόνου. Και για ένα λιποβαρές μωρό, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης περισσότερο από ένα τρίτο. Βοηθά τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και κάνει λιγότερο πιθανές λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, όπως η υπογλυκαιμία ή η υποθερμία.

Πρέπει να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας;
Μπορεί να έχετε πολλά από τα ίδια οφέλη με μια ανθρώπινη αγκαλιά, αλλά αυτή μπορεί να μην αρέσει στον σκύλο σας. Μην παρεξηγήσετε την απάντηση του γούνινου φίλου σας: Τα αυτιά προς τα πίσω και τα μάτια στραμμένα προς τα έξω μπορεί να είναι σημάδια άγχους και όχι ευτυχίας. Ο Φίντο μάλλον θα προτιμούσε να έχειένα χαϊδάκι, μια λιχουδιά ή να ακούσει μια ευγενική λέξη.

Να αγκαλιάσετε το … τηλέφωνό σας;
Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν ένα μαξιλάρι σε σχήμα ανθρώπου με ένα ενσωματωμένο τηλέφωνο και να μιλήσουν με έναν σύντροφο μέσω της συσκευής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έλαβαν ένα από τα μεγάλα οφέλη μιας πραγματικής αγκαλιάς: χαμηλότερες ορμόνες του στρες. Οι επιστήμονες μελετούν αυτό το αποτέλεσμα για να δουν αν μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική υποστήριξη, στην εποχή της τεχνολογίας.

Πηγή-ygeiatora.gr