ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Διάφορα Διεθνή Ελλάδα Ευρώπη Νέα Πολιτική Στήλες

Την προτίμησή τους σε προβεβλημένα τηλεοπτικά πρόσωπα αλλά και σε ευρωβουλευτές που είχαν κατά την πρόσφατη θητεία τους έντονη πολιτική δραστηριότητα δείχνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Good Affairs μέρος της οποίας παρουσιάζει το ΒΗΜΑ, τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αναλυτή της Good Affairs, Γιώργου Τράπαλη, η ΝΔ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να εκλέξει από 7 έως 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4 και το ΠαΣοΚ 3 ευρωβουλευτές.

Πιο, συγκεκριμένα στη ΝΔ την κούρσα οδηγεί ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, και ακολουθεί η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Φρέντης Μπελέρης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Πύρος Δήμας, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης και στη δεύτερη θέση με υψηλά ποσοστά ακολουθεί ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Νικόλας Φαραντούρης και Σοφία Μπεκατώρου συμπληρώνουν την τετράδα και ακολουθούν η Δώρα Αυγέρη, η Ελενα Κουντουρά αλλά και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

«Στο ΠαΣοΚ σε αντιδιαστολή με τα άλλα δυο κόμματα δεν βλέπουμε πρόσωπα της τηλεόρασης στις πρώτες αλλά πολιτικούς από την παλιά γενιά με μεγάλη διαδρομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου που φέρει για τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ αυτό το βαρύ επώνυμο» σημειώνει ο κ.Τράπαλης που παρατηρεί επίσης την πλήρη απουσία γυναικών από τις πρώτες θέσεις στο ΠαΣοΚ, ενώ και στα άλλα δύο κόμματα η προτίμηση σε γυναίκες υποψήφιες δεν είναι έντονη. Ενδεικτικά στην πρώτη δεκάδα της ΝΔ υπάρχουν μόλις δύο γυναίκες ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιο έντονη παρουσία αλλά όχι σε εκλόγιμες θέσεις. Προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου και ακολουθούν οι Γιάννης Μανιάτης και Φίλλιπος Σαχινίδης.

Η «μάχη» της… ουράς

Ενδιαφέρον στην ίδια έρευνα παρουσιάζει και η εκτίμηση ψήφου κυρίως για τα κόμματα που δίνουν «μάχη» προκειμένου να καταφέρουν να εκλέξουν έστω έναν ευρωβουλευτή, καθώς από το 3,1% έως το 2,1% συνωστίζονται συνολικά πέντε κόμματα.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει ένα προβάδισμα με 3,1% και ακολουθούν Νέα Αριστερά με 2,8%, Δημοκράτες με 2,6%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Φωνή Λογικής με 2,1% και Κόσμος με 1,1%.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ εμφανίζει κοντά στον πήχη του 33% λαμβάνοντας 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στην δεύτερη θέση με 16,1%, ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 11,8% και σε απόσταση βολής η Ελληνική Λύση με 10,3%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,3% και η ΝΙΚΗ φαίνεται να εκλέγει με σιγουριά ευρωβουλευτή καθώς βρίσκεται στο 4,2%.

Πηγή