ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ (22/4)

Γιαννιτσά Ελλάδα Μακεδονία Νέα Πολιτισμός - Θρησκεία

Η επόμενη εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας.

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών διοργανώνει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας.

Ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ Δημήτρης Ζησόπουλος μιλά για τα ορφανά του ’21 εξηγώντας πώς μέχρι και σήμερα στην Αμερική υπάρχουν απόγονοί τους που κρατούν τα ονόματα των προγόνων τους και διαπρέπουν στην νέα τους πατρίδα. 

Μια από τις ιστορίες που έμειναν στο χρόνο ήταν αυτή της Γαρουφαλιάς από τα Ψαρά που έμεινε ορφανή επτά ετών και βρέθηκε να πωλείται ως σκλάβα στη Σμύρνη. Εκεί όπου την αγόρασε και την υιοθέτησε ο Αμερικανός φιλέλληνας που στο πρόσωπό της είδε όλη την οδύνη του πολέμου.

Για την υλοποίηση της σειράς ντοκιμαντέρ απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και αμερικανικά αρχεία καθώς και γυρίσματα στην Ελλάδα, σε πολιτείες της Βόρειας Αμερικής, σε ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και στην Βαλκανική. Διανθίζονται με τον λόγο διακεκριμένων ιστορικών, επιστημόνων, με πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις Αμερικανών αξιωματούχων.