ΣΚΥΔΡΑ-Γ. ΚΑΡΑΜΠΟΛΑΣ-ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια πρόκληση”

Συνεντέυξεις

“Ε”: Κε Καραμπόλα, ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, η προεκλογική περίοδος. 
Ποιά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους Δημότες Σκύδρας και γιατί θα πρέπει να Σας εμπιστευτούν και να σας εκλέξουν Δημοτικό Σύμβουλο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει πενταετή θητεία;

– Οι πολίτες του Δήμου Σκύδρας έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Ευκαιρία να ακουστούν φρέσκιες ιδέες από νέα πρόσωπα. Σε αυτές τις εκλογές μπορούν να κάνουν την ανατροπή και την αλλαγή. 
Η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή είχε την ευκαιρία της. Η ανανέωσή της για τρίτη θητεία θα ήταν το λιγότερο απερίσκεπτη από μέρους του κόσμου. Υπάρχει αδιαμφησβήτητο έργο βεβαίως από πλευράς της τωρινής Δημάρχου. 
Έργο το οποίο όμως τρέχει με πολύ αργούς ρυθμούς. Με πολλά κενά, παραλήψεις και ευγενικά θα έλεγα… «πασαλείμματα». 
Με τα μάτια μου είδα στη διάρκεια των περιοδειών που έκανα στα χωριά μας, αλλά και φυσικά στο κέντρο της Σκύδρας εικόνα εγκατάλειψης. Έλλειψη καθαριότητας, έλλειψη πρασίνου, απεριποίητους δρόμους και πεζοδρόμια. Ακόμα και έλλειψη πόσιμου νερού στο χωριό της Νέας Ζωής! Εν έτει 2023! 
Γεγονός που συμβαίνει όχι λόγου του υπεδάφους, όπως λέγεται, αλλά εξ’ αιτίας κακής κατασκευής του έργου εξ’ αρχής, όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι.

Σημαντικό θέμα είναι επίσης η διαγραφή χρέους προς επιχειρηματία ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάζεται θεωρώ, μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το ζήτημα. Είναι εύλογο να πει κανείς ότι οι δημότες ζημιώθηκαν εξαιρετικά από αυτή την απόφαση. Βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο υπάκουσε σε νόμο του κράτους και το έπραξε. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί όμως είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι τρόποι για να αποφευχθεί η διαγραφή, όπως το πιο απλό. 
Μια έφεση στη δικαστική απόφαση υπέρ του επιχειρηματία. Αντίθετα, έλαβε χώρα η κατεπείγουσα διαγραφή του χρέους στο συμβούλιο, πριν τελεσιδικήσει καν ο Άρειος Πάγος. Και να τελεσιδικήσει, βέβαια, ο Άριος Πάγος πλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει πια η οφειλή. Πράξεις που αναμφίβολα προκαλούν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επειτα το χρέος της ΔΕΥΑ Σκύδρας, που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια Ευρώ και πάνω. Απορώ πώς θα ανακάμψει αυτή η εταιρία Κοινής Ωφέλειας με τέτοιο χρέος. Πού διοχετεύτηκαν άραγε αυτά τα χρήματα και γιατί δεν καταβλήθηκαν για την κατανάλωση ρεύματος της εταιρίας; 
Ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη για αυτό το χρέος που βαρύνει όλους τους Δημότες;

Η «εμπειρία» λοιπόν που επικαλείται η υπάρχουσα αρχή αλλά και το «συνεχίζουμε δυναμικά» εμένα με τρομάζει. Εμπειρία σε τι ακριβώς και τι ακριβώς να συνεχίσει; 
Αυτά είναι τα πιο σημαντικά που πρέπει όλοι να σκεφτούν και να επιλέξουν αυτή τη φορά την «Αλλαγή Σκυτάλης» και τη Μαρία Παπαδοπούλου ως Δήμαρχο Σκύδρας. Όπως και εμένα προσωπικά. Που κανένα όφελος δεν περιμένω να έχω από ενδεχόμενη εκλογή μου ως σύμβουλος. Η μόνη μου επιθυμία να εισακουστεί και ο πιο «μη δικτυωμένος» πολίτης, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις. Όλοι οι πολίτες στα μάτια μου είναι ίσοι, ασχέτως αν μας ψηφίσουν. Για όλους παλεύουμε και θα παλεύουμε.

“Ε”: Πιστεύετε ότι η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι για σας μια εύκολη ή δύσκολη πρόκληση;

–  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια πρόκληση. Λατρεύω τις προκλήσεις. Γνωρίζω πάρα πολύ κόσμο και οι άνθρωποι με εμπιστεύονται. Οι γνωριμίες μου λοιπόν θα διευκολύνουν το ενδεχόμενο έργο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κόσμος εδώ και χρόνια μου εμπιστεύεται δυσκολίες που συναντά και ήδη γνωρίζω πολλά από τα προβλήματα του Δήμου απευθείας από τους Δημότες. Είμαι ανοικτός σε όλους να βοηθήσω όπου μπορώ, με την ικανότητά μου να βρίσκω λύσεις. 
Όπως και η επικεφαλής μας η Μαρία Παπαδοπούλου. Η οποία με εμπιστεύεται και πάντα είναι ανοικτή στο να συζητήσω μαζί της. Η συνεργασία λοιπόν είναι ακόμα ένα όπλο μου.

Οι δυσκολίες που θα συναντήσω είναι δύο. Το πρώτο και το εύκολο ζήτημα είναι η έλλειψη χρόνου. Η δουλειά μου ως Διαιτολόγος, χρειάζεται πολύ χρόνο και ενέργεια για να μπορώ να εξυπηρετώ εκατοντάδες διαιτώμενους μέσα στο μήνα. Όμως έχω ήδη υπολογίσει πιθανή εκλογή μου και μπορώ να την υποστηρίξω. Διαφορετικά δεν θα δεχόμουν την πρόταση της Υπ. Δημάρχου.

Η δεύτερη δυσκολία, είναι η κόντρα προς το κατεστημένο. Η αγάπη μου για τη διαφάνεια και η … «αλλεργία» μου στις απευθείας αναθέσεις και φυσικά στην κακοδιαχείριση και τα χρέη.

“Ε”: Ποια έργα θα θέλατε να κάνετε προς όφελος των συμπολιτών Σας;

– Τα δημοτικά έργα δεν τελειώνουν ποτέ. Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μικρό κύτταρο που συνθέτει την κοινωνία. Ανάγκη για έργα θα υπάρχουν πάντα, όπως και ανάγκες των πολιτών θα υπάρχουν πάντα. Πέρα από τα προφανή που είπα στην πρώτη σας ερώτηση, έχω δύο προτάσεις να κάνω.

Η πρώτη είναι ο σχεδιασμός μιας μεγάλης μελέτης όπου θα διερευνηθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Έπειτα θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπουν σε σειρά τα πιο σημαντικά αιτήματα. Ως εκ τούτου τα έργα του Δήμου θα συνδεθούν με την πραγματική πραγματικότητα του κάθε Δημότη.

Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία συμβουλίου Προέδρων των κοινοτήτων όπου μηνιαίως θα συζητούνται τα αιτήματα από κάθε χωριό. Οι Πρόεδροι βέβαια πριν έρθουν θα οφείλουν να κάνουν μια έρευνα των προβλημάτων ή αιτημάτων των συγχωριανών τους. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο θα συνδεθεί ακόμα και με το πιο απομακρυσμένο/ παραμελημένο χωριό.

Με τις προτάσεις αυτές όπως καταλαβαίνετε λύνονται πολλά ζητήματα που χρονίζουν. Ζητήματα που έχουν βαλτώσει  στην απραξία της δημοτικής αρχής αλλά θα λύσουν αποτελεσματικά και νέα θέματα.

“Ε”: Θα θέλατε, μέσω της “εδεσσαϊκής”, να στείλετε κάποιο μήνυμα στους συνδημότες και τις συνδημότισσές σας, που θα προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές “κάλπες”;

– Η ψήφος είναι το μεγαλύτερο όπλο σας. Σκεφτείτε σοβαρά πριν επιλέξετε. Η καθεμία και ο καθένας από σας μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα! Εμείς δεν θέλουμε ψήφο για ευνοϊκές μεταθέσεις. Δεν θέλουμε ψήφο για να ράψουμε κοστούμια και να κάτσουμε σε καρέκλες. Δεν θέλουμε στήριξη για προσωπικό όφελος. Μας ξέρετε. Με ξέρετε. Στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις, με τη δουλειά μου. Έντιμα. Χρειαζόμαστε στήριξη. Χρειαζόμαστε φωνή για να δώσουμε φωνή,  σε όλους εσάς που την έχετε στερηθεί. Για εσάς που δεν έχετε γνωστούς σε…. Θέσεις. Δώστε μου τη δύναμη να δώσω με την παρουσία μου φωνή στη φωνή σας. Επαγγελματικά με εμπιστεύεστε. Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε και στις Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Για μία καλύτερη Σκύδρα!