Ακολουθούν οδηγίες σχετικά με το κρέας που πρέπει να επιλέγετε στη διατροφή σας και πως να το μαγειρεύετε, ώστε να λαμβάνετε τη μέγιστη θρεπτική αξία από αυτό.
Παρά την άποψη που επικρατεί, το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές. Δεν είναι όλα τα κρέατα τα ίδια. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση του αφορούν στο επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά.
Επιτρέπεται να το καταναλώνετε με βάση πάντα τις διατροφικές οδηγίες και την αγωγή που έχετε στα χέρια σας. Δε μεταβολίζουν όλοι οι άνθρωποι το κρέας με τον ίδιο τρόπο και οι ανάγκες για ζωικές πρωτεΐνες αλλάζουν σε διαφορετικές συνθήκες.
Αν βιώνουμε μια περίοδο έντασης και στρες, η ανάγκη του οργανισμού σε κόκκινο κρέας μειώνεται, ενώ αν βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανάρρωσης μετά από μια τέτοια περίοδο στρες, αυτή αυξάνεται παροδικά.
Με βάση τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων και το ιατρικό σας ιστορικό έχουμε προσδιορίσει την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποδώσει καλύτερα.
Γενικά, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος -στις επιτρεπτές για τον ανθρώπινο οργανισμό ποσότητες- βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση και επιβραδύνει τη γήρανση εφόσον ακολουθείτε τα παρακάτω:
1. Επιλέξτε κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.
1. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά στην τιμή, αλλά είναι πιο οικονομικά στην υγεία σας. Ξέρατε ότι το λίπος στα κρέατα ελευθέρας βοσκής είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά; Η κατανάλωση κρέατος από ζώα ελευθέρας βοσκής έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
2. Αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα.
Μην καταναλώνετε επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά ή παναρισμένα προϊόντα κρέατος. Εξαιρούνται το προσούτο και το μπέικον χωρίς νιτρικά και χημικά πρόσθετα.
3. Προετοιμάστε το κρέας σας σωστά.
Ο τρόπος προετοιμασίας του κρέατος είναι εξίσου σημαντικός όσο και η επιλογή του κρέατος. Αν μαγειρέψετε το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες (στη σχάρα, στο τηγάνι, αν το κάνετε καπνιστό) επί της ουσίας δημιουργείτε και καταναλώνετε τοξικά υποπροϊόντα του κρέατος.
4. O ίδιος κανόνας ισχύει και για το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια και τα λαχανικά. Μαγειρέψτε το φαγητό σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για περισσότερη ώρα και επιλέξτε να το μαγειρέψετε ψητό στον φούρνο ή βραστό στην κατσαρόλα.
5. Επικεντρωθείτε στα λαχανικά. Γεμίστε άφοβα το πιάτο σας με πολλά φρέσκα, πολύχρωμα, μη-αμυλούχα λαχανικά που βοηθούν και στον καλύτερο μεταβολισμό των ζωικών πρωτεϊνών.
Δρ. Τσουκαλάς Δημήτρης
– Metabolomic Medicine
mail: iatreio@drtsoukalas.com
