Ροδάκινα – κηπευτικά – αμπέλια στο επίκεντρο της συνάντησης Λ. Βασιλειάδη – ΥΠΑΑΤ

Αγροτικά

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Βορίδη, στο πλαίσιο των τακτικών του επαφών με τις ηγεσίες των παραγωγικών Υπουργείων, αλλά και για να του μεταφέρει μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα στην Πέλλα. 
Αρχικά ο Βουλευτής έθεσε το θέμα της απώλειας εισοδήματος για τους παραγωγούς επιτραπέζιων & συμπύρηνων ροδάκινων και νεκταρινίων από τις βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Αυγούστου. 
Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε πως οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν, δίκαια, στις ποικιλίες που πραγματικά επλήγησαν, που δυστυχώς ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει. Άλλωστε και οι δύο υποστηρίζουν την ολική αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και την επικαιροποίηση του κανονισμού του. Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε τη σημασία να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και το συνολικό ποσό να είναι ικανό να καλύψει την απώλεια. Επίσης, ζήτησε να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών, όπου είχαν συμπεριληφθεί ποικιλίες που δεν είχαν πληγεί, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποζημίωση στους πραγματικά πληττόμενους. 
Βουλευτής και Υπουργός συζήτησαν επίσης για την απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς κηπευτικών, λόγω των διαδοχικών μέτρων περιορισμού και της πολύ μικρής τουριστικής κίνησης. 
Ο κ. Βορίδης γνωρίζει καλά το πρόβλημα, και λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης που είχε από τον Λάκη Βασιλειάδη, με αναλυτικά στοιχεία από παραγωγούς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η συλλογή και επεξεργασία των επίσημων στοιχείων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος να γίνει δίκαια και στοχευμένα. 
Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε το θέμα των αμπελουργών της Πέλλας και ειδικότερα της ποικιλίας του οινοποιήσιμου σταφυλιού “Όψιμο Έδεσσας”. 
Συζητήσαν με τον Υπουργό την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας αυτής, καθώς ο τρύγος στην Πέλλα συνεχίζεται ακόμα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει τελειώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποθήκες να έχουν καλύψει ήδη τις ανάγκες τους, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης φέτος, και στους παραγωγούς να γίνονται προσφορές σε πολύ χαμηλές -κάτω του κόστους- τιμές. Και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως γίνεται διεξοδική συλλογή στοιχείων ώστε οι παρεμβάσεις να γίνουν στοχευμένα, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης όψιμης ποικιλίας. Τόνισε επίσης πως αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποιούνται ήδη και για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών.