«Ελλήνων Δρώμενα» στην ΕΡΤ3 κάθε Τρίτη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Τα «Ελλήνων Δρώμενα» επιστρέφουν στην ΕΡΤ3 την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 18:00. Οι συντελεστές της εκπομπής ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Το ταξίδι, η μουσική, ο χορός, ο μύθος είναι ο προορισμός της εκπομπής. Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα, εκεί όπου ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια στην αυθεντική έκφρασή της. 

Τα φετινά ταξίδια ξεκινούν με την ξεχωριστή ιστορία ενός νέου μουσικού, του βιολιστή Γιακουμή Γαβρά, και ενός μοναδικού νησιού, της Αμοργού. 
Ο Γιακουμής Γαβράς είναι ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης, που στο βιολί του καθρεφτίζει την απαράμιλλη μουσικοχορευτική υπόσταση της Αμοργού. 
Ο Γιακουμής Γαβράς μας ξεναγεί στους τόπους και στους ανθρώπους της Αμοργού, αποκαλύπτοντας στο φακό της εκπομπής την βιωματική επαφή του τόσο με τους ανθρώπους της μουσικής του τέχνης όσο και με την παράλληλη αγροτική του δραστηριότητα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του για μόνιμη διαμονή στο νησί του. 
Ως ξεναγός και ερμηνευτής της μουσικοχορευτικής ανθολογίας της Αμοργού, μας παρουσιάζει αποκαλυπτικά τα ξεχωριστά ιδιώματα των επιμέρους τόπων και των ανθρώπων του νησιού, επισκεπτόμενος τους συναδέλφους και δασκάλους του μουσικούς και «συνδιαλεγόμενος» μουσικά μαζί τους. 
Ο φακός της εκπομπής καταγράφει μια πολύπλευρη επενέργεια γύρω από τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής του και της αγροτικής οικονομίας των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι οι καλλιέργειες, τα αλωνίσματα, η κτηνοτροφική παραγωγή κ.α.

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος        
Φωτογραφία: Γιάννης Φώτου 
Μοντάζ: Μιχάλης Παπαδάκης 
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ 
Παραγωγή: filmellon

Ετικέτα: