ΑΛΜΩΠΙΑ | Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαρακηνών ένωσαν στις φωνές τους με μαθητές απ’ την Ηλία

Αριδαία

Με επιτυχία και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη διαδικτυακή σχολική γιορτή με τίτλο «Το μαγικό σεντόνι της Πρωτοχρονιάς» που συνδιοργάνωσαν το Δημοτικό Σχολείο Σαρακηνών Αλμωπίας και το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου Ηλείας.

Μπορεί η Πανδημία να ανέβαλε όλες τις Χριστουγεννιάτικες μαθητικές γιορτές αλλά οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τον τρόπο να υπερβούν τις συνθήκες αποκλεισμού της Πανδημίας και να ενώσουν τις φωνές των μαθητών δύο σχολείων που αν και τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα τους έφερε κοντά η σύγχρονη τεχνολογία της πλατφόρμας webex. 
Η αλήθεια είναι πως η Ηλεία με τη Μακεδονία έχουν ιστορικούς δεσμούς από τα Αρχαία χρόνια στους οποίους αναφέρθηκε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης μιλώντας για τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο, πρόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και αργότερα του Αρχέλαου αλλά και του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου του Β’ ο οποίος συμμετείχε στα αγωνίσματα της αρματοδρομίας σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ανακηρύχτηκε νικητής. Μία μάλιστα από τις παραπάνω νίκες του, το 356 π.Χ., συνέπεσε με την ημέρα γέννησης του γιού του. Έτσι, την ώρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, υποστηρίζει ο Πλούταρχος, ήρθε και η αγγελία στον Φίλιππο ότι νίκησε στην Ολυμπία με άλογο ιππασίας: η δε Ολυμπίασιν ίππω κέλητι νενικηκέναι. 
Η Ολυμπία ενώνει και δεν ήταν τυχαίο που επίτιμοι καλεσμένοι της Χριστουγεννιάτικης τηλεγιορτής ήταν ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Γιώργος Αλικάκος και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας 470 Παύλο Καγιαλή οι οποίοι αναφέρθηκαν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας της ΕΘΝΟΑ που θα ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων τα οποία εφαρμόζονται ήδη στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου.
Ο κ. Αλικάκος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΘΝΟΑ με το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου και όλα τα υπόλοιπα πιλοτικά σχολεία τα οποία θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας. 
Η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε τη σημασία της Ολυμπιακής Παιδείας και αναφέρθηκε στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα αυτού του δύσκολου σχολικού έτους που ξεκίνησε όταν ήταν μαζί με τους μαθητές της Ηλείας στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. Συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και των δύο σχολείων και όλα τα στελέχη εκπαίδευσης. 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Οργανωτικός Συντονιστή ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδωνας Παπαδάκης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Δυτικής Ελλάδας ΠΕ70 Γεώργιος Ζάγκος, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νικόλαος Κλάδης, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πέλλας Νικόλαος Αγγελίδης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κεντρικής Μακεδονίας Σωτηρία Σαμαρά και η βουλευτής Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Οι μαθητές των δύο σχολείων έψαλλαν στην Υφυπουργό Παιδείας τα κάλαντα, αναφέρθηκαν στα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας και τραγούδησαν μαζί. 
Σκορπίζοντας νιφάδες χαράς κι άρωμα Πρωτοχρονιάς από το Βορρά στο Νότο με ένα βιβλίο κι ένα τρίγωνο…. έστειλαν παντού το μήνυμα των Χριστουγέννων καθώς η συγγραφέας Δανάη Στεργίου τους διάβαζε το υπέροχο παραμύθι. 
Το δώρο για τους μαθητές ήταν η πρόσκληση του Προέδρου της ΕΘΝΟΑ κ. Αλικάκου να φιλοξενηθούν οι μαθητές των δύο σχολείων στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όταν θα είναι έτοιμες και να υλοποιήσουν μαζί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάτι που θα έχει τη στήριξη και του Υπουργείου Παιδείας όπως δεσμεύτηκε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. 
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο προϊστάμενος του Δημοτικού Σχολείου Σαρακηνών  Χρήστος Πισανίδης και η δασκάλα και συγγραφέας του παραμυθιού Δανάη Στεργίου ευχαρίστησαν όλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση κι έδωσαν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς οι οποίοι σε μία περίοδο μεγάλης δυσκολίας και δοκιμασίας της υπομονής όλων μας, κρατάνε ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων.