Αφιέρωμα των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3, στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Στις 9.00 έως τις 11.00, ο Δημήτρης Καραμαούνας παρουσιάζει την επικαιρότητα της ημέρας και τις εκδηλώσεις που αφορούν στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως καλύπτονται από το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα. 
Στις 11.00, η Σοφία Πακαλίδου με την εκπομπή «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα δημοτικά τραγούδια» και με οδηγό την έρευνα του κ. Κωνσταντίνου Ξενιώτη γύρω από το προεπαναστατικό δημοτικό τραγούδι από τον 16ο αιώνα, εστιάζει στην ανάδειξη των πόθων, των δεινών και των προσδοκιών του λαού στον υπό οθωμανική κατοχή ελλαδικό χώρο. Δημοτικά τραγούδια από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την πόλη των Σερρών και άλλες περιοχές του βορειοελλαδικού χώρου και όχι μόνο, υποδηλώνουν το όραμα των Ελλήνων για την ελευθερία. 
Στις 12.00 έως 14.00, η Αναστασία Γρηγοριάδου παραμένει στο κλίμα της ημέρας και συζητά με τον Κωνσταντίνο Σταμάτη για το βιβλίο του «Η ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» και για την διαχρονική επιρροή του ιστορικού γεγονότος στη λογοτεχνία. 
Στις 14.00, στην εκπομπή «ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ», ο Γιώργος Καλιεντζίδης φιλοξενεί τον  Βασίλειο Νικόλτσιο, συγγραφέα και συλλέκτη ιστορικών κειμηλίων, που μιλά για την επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία. 
Στις 15.00 ο Νίκος Λαδιανός παρουσιάζει, μέσα από την εκπομπή «Πως πολέμησαν οι επαναστατημένοι Έλληνες», 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 21, τον τρόπο και τα μέσα, με τα οποία αγωνίστηκαν οι Έλληνες. Καλεσμένος του ο καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων, Ανδρέας Καστάνης που αναφέρεται στον στρατιωτικό εξοπλισμό των αγωνιστών και επισημαίνει ότι «το πνεύμα του ’21 πέρασε στο στρατιωτικό DNA των Ελλήνων τα κατοπινά χρόνια». 
Στις 16.00, ο Πάρις Παρασχόπουλος μιλά για την παρουσία της 25η Μαρτίου του 1821 μέσα στα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου.  
Στις 17.00 και έως τις 19.00, ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου παρουσιάζει τα ποιητικά και τα μουσικά έργα που είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 
Στις 19.00, ο Θανάσης Βικόπουλος στην εκπομπή «Μια ιστορία θα σας πω» αφηγείται: «…Στο Μανιάκι, από τύψεις πήγαμε. Από τύψεις για έναν εμφύλιο στον οποίο πρόκριτοι και στρατιωτικοί έβαλαν το δρόμο προς την εξουσία πάνω από την αξιοπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που ήθελε λευτεριά, τόσο από τα τουρκικά δεσμά όσο και από τα δεσμά της φεουδαρχικής εκμετάλλευσης. Στις 20 Μαΐου του 1825, ο υπουργοποιημένος από την μισή Ελλάδα, Παπαφλέσσας, έπεσε, χωρίς στρατηγικό λόγο, ηρωικά μαχόμενος με τους άνδρες του αλλά αμέσως μετά οι επίδοξοι “εθνάρχες” ξαναέκαναν εμφύλιο…» 
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εκπομπή «Όπου σε πάει η μουσική». Η Μαριάννα Καλαϊτζή από τις 20.00 έως 22.00, μας κρατά συντροφιά με μουσική και τραγούδια που επιλέγει.