Εστίαση | Mε ποιές προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι εστιατόρια-καφέ

Οικονομία

Οι εσωτερικοί χώροι, όπως είναι αυτοί των εστιατορίων, όπου τα μέτρα δε μπορούν να τηρηθούν απόλυτα, μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης το κορονοϊού.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.
Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού, αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ’ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.
Για να μπορούν όμως να λειτουργήσουν κανονικά ξανά, τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η χρήση μάσκας, ο κατάλληλος αερισμός, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η σωστή υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.
Επίσης, το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έλθει σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.
Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δε γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις.
Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα.
Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι, οι καρέκλες κ.λπ., είναι απαραίτητη.
Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.
Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωρά μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
https://www.tovima.gr

Ετικέτα: