π. Ιωήλ για Αγιο Καλλίνικο: “Επισκεπτόταν συχνά τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καρυώτισσα…” (ΦΩΤΟ)

Γιαννιτσά

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε η πανήγυρη του ιερού ενοριακού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρυώτισσας Πέλλας, κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Αρχιμ. Παντελεήμονος Καραλάζου. 
Στο κήρυγμά του ο π. Παντελεήμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Θεοτόκος εκοιμήθη σε ηλικία 59 ετών, μικρή ηλικία για τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο τίμιο γήρας δεν είναι εκείνο το οποίο αριθμεί πολλούς χρόνους, ούτε μετριέται η αξία του με τον αριθμό των ετών, αλλά η σωφροσύνη και ο ακηλίδωτος βίος καταξιώνει τα γηρατειά (Γῆρας γὰρ τίμιον οὐ τὸ πολυχρόνιον οὐδὲ ἀριθμῷ ἐτῶν μεμέτρηται πολιὰ δέ ἐστι φρόνησις ἀνθρώποις καὶ ἡλικία γήρως βίος ἀκηλίδωτος – Σοφ. Σολ. 4, 8-9).

Κατέληξε δε τονίζοντας ότι είναι μεγάλο αγαθό να παραδιδόμαστε στο θέλημα του Θεού, γιατί μόνον έτσι κατοικεί στην ψυχή του ανθρώπου ο Κύριος και τον ελευθερώνει από κάθε φοβία.

Την ημέρα της εορτής, Δευτέρα 23 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Καλλινίκου και στη συνέχεια τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη μας π. Ιωήλ.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αγάπη του Αγίου Καλλινίκου προς το Θεό και τους ανθρώπους, την αγάπη του στη λατρεία και στη μυστηριακή ζωή, καθώς και την μεγάλη αρετή της ελεημοσύνης που τον διέκρινε.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπήρξαν άνθρωποι που αμφισβήτησαν την αγιότητά του, αλλά ο ίδιος ο Άγιος τους διέψευσε με την παρουσία του.

Σημείωσε ακόμη ότι ο άγιος Καλλίνικος επισκεπτόταν συχνά τον ιερό ναό της Καρυώτισσας και κατέληξε τονίζοντας ότι η παρουσία ενός νέου αγίου στις μέρες μας, όπως αυτή του αγίου Καλλινίκου, μας καλεί να αγωνιστούμε περισσότερο.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Κωνσταντίνο Γκαϊτατζή, κάτοικο Καρυώτισσας.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν, επίσης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, κληρικοί της Μητρόπολης καθώς και άλλων περιοχών και διάκονοι της Μητρόπολης.

Επίσης, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, οι Βουλευτές Πέλλας Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος, ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Ε. Καστερίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Καρυωτίσσης Ι. Χατζής, ο υποδιοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Ταξίαρχος  Γ. Καπράλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Π. Περδικάτσης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ι. Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.