Σ. Λιβανός: «Σημαντικός ο ρόλος του ΥΠΑΑΤ στην ανασυγκρότηση πληγέντων»

Αγροτικά

H εκπόνηση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει της περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές αποτελεί στόχο της νέας σύνθεσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου και την απερχόμενη υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «έχουμε αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων περιοχών» υπογραμμίζοντας πως «προτεραιότητά μας είναι, και έχει ήδη ξεκινήσει, η στήριξη των πολιτών οι οποίοι επλήγησαν» καθώς και η «εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου για την ανακούφιση των συμπολιτών μας αλλά και τη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού πλαισίου που θα αναζωογονήσουν την περιοχή και ευχόμαστε να διορθώσουν πολλά από τα σημεία που ήταν στραβά και δημιούργησαν προβλήματα κατά το παρελθόντος».

Μεγάλο ρόλο στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς ΥΠΑΑΤ τις τελευταίες ημέρες για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «έπαιξε» η κ. Αραμπατζή ιδιαιτέρως «στη διαχείριση του φλέγον ζητήματος των ζωοτροφών τόσο στην Εύβοια όσο και στην Πελοπόννησο καθώς και στην άλλη προετοιμασία που κάναμε για να μπορέσουμε να σταθούμε διπλά στους πληγέντες συμπολίτες μας». Όπως είπε κατά τη θητεία της η απερχόμενη υφυπουργός έδειξε «μεγάλη εργατικότητα στους τομείς που είχε αναλάβει, στην αλιεία που είναι ένας πολύς σημαντικός τομέας για την εθνική μας οικονομία, την κτηνοτροφία αλλά και στα ζητήματα του εξορθολογισμού της αγοράς που είναι προμετωπίδα της πολιτικής μας».

Καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή του Σίμου στην ομάδα μας θα είναι πολύ σημαντική για την αναδιάρθρωση της Εύβοιας, για την άμεση στήριξη των συμπολιτών» συμπληρώνοντας πως θα βοηθήσει στη «διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Εύβοια αλλά για όλη την Ελλάδα».

«Εγώ δεν έχω πολλά λόγια να πω, είναι ώρα της δουλειάς» είπε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός ευχαριστώντας παράλληλα την κ. Αραμπατζή καθώς, όπως είπε, «την ώρα που καιγόμασταν κυριολεκτικά στην Εύβοια, οργάνωσε ταχύτατα έναν σύστημα παροχής ζωοτροφών, κάτω από έκτακτές συνθήκες και έσωσε χιλιάδες κεφάλια ζωικού μας δυναμικού».

Σημείωσε ότι «πρώτο μου καθήκον είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο» προσθέτοντας ότι η Εύβοια «υπέστη μια τεράστια καταστροφή και θεωρώ ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι κομβικό για την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια».

Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «η Εύβοια έχει πολλά συγκριτικά στον κτηνοτροφικό, αλιευτικό κλάδο. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα στην Εύβοια ώστε να έχει την καλύτερη προοπτική μέλλοντος».

Η απερχόμενη υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή από τη μεριά της, αρχικά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «για την τιμή και την εμπιστοσύνη που με περιέβαλε τους τελευταίους 25 μήνες της κυβέρνησής μας αναθέτοντάς μου την αρμοδιότητα της υφυπουργού στους κρίσιμους τομείς της κτηνοτροφίας, της αλιείας και των τροφίμων». Ευχαρίστησε τόσο τον Σπήλιο Λιβανό καθώς όσο και τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και τους υφυπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε καθώς και τους επικεφαλής των φορέων του ΥΠΑΑΤ.

Αφού καλωσόρισε το νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «θα συμβάλει στην αναγέννηση του κτηνοτροφικού, μελισσοκομικού και αγροτικού τομέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εύβοια, η οποία επλήγη με τόσο δριμύ τρόπο από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Τέλος, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το ΥΠΑΑΤ τους τελευταίους 25 μήνες». Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ήταν αυτό των 10.000 ευρώ. Τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τις 425.000 ευρώ για παραβάσεις στη Φέτα, έχουν ανακληθεί, άδειες βιολογικών προϊόντων για αυγά και κοτόπουλα, έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα για το μέλι και τις πατάτες, έχει θεσμοθετηθεί το αυστηρότερο κυρωτικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις ελληνοποιήσεις και γενικά τις αθέμιτες πρακτικές».