Θ. Τζάκρη: «Υπέρογκες αυξήσεις έως 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Πολιτική

Ενόψει των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που έρχονται από το Σεπτέμβριο, αυξήσεις που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50% και θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές με ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 48 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τον ρωτούν:

– για τις ενέργειες του ΥΠΕΝ αναφορικά με την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος,

– για τον τρόπο που προτίθεται να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και τους ολιγοπωλιακούς όρους αγοράς που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και

– για τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί ώστε διασφαλιστεί ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα τόσο ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Σκρέκας όσο και ο πρώην κ. Χατζηδάκης είναι γεγονός πλέον οι μεγάλες αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές. 

Η έναρξη του καλοκαιριού ξεκίνησε με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Ειδικότερα, τον Αύγουστο η τιμή στην προημερήσια αγοράεκτινάχθηκε πάνω από τα 154 € / MWh (τιμή περίπου  τριπλάσια από τον περασμένο Φεβρουάριο και η υψηλότερη στην ΕΕ). Η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρισμού να εκτιναχθεί τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50%,  θα επιβαρύνουν μέσα στο Σεπτέμβριο σημαντικά τις ήδη μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Χώρα, με ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο κυνικό τρόπο ότι είμαστε απροστάτευτοι έναντι της αγοράς της ενέργειας, με το «επιτελικό κράτος» στην ουσία να νίπτει τας χείρας του και απλά να κοιτά  την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας, ένα εκρηκτικό μίγμα που πυροδοτεί αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα  οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας ενώ καμία (προηγούμενη) μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν ενσωματώθηκε  ποτέ στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το κόστος ηλεκτρισμού δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–   Ποιες είναι οι ενέργειες του ΥΠΕΝ αναφορικά με την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος;

–   Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τη χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και τους ολιγοπωλιακούς όρους αγοράς που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος;

–   Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;»