Θ. Τζάκρη: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την καταιγίδα ανατιμήσεων»

Οικονομία

Να παρθούν μέτρα τα οποία θα θα ελαφρύνουν τις συνέπειες των επερχόμενων ανατιμήσεων στις ήδη οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ζητά με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Βουλευτής Πέλλας, Θ. Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

« Οι πολίτες βλέπουν μπροστά τους καταιγίδα νέων ανατιμήσεων που έρχεται από το Σεπτέμβριο σε περισσότερα από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σουπερμάρκετ, που πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις αποθήκες των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντί να προχωρήσει σε πράξεις περιορισμού ή αποτροπής της επικείμενης ακρίβειας προτρέπει τους πολίτες να απευθυνθούν στο ekatanalotis.gr. Η Κυβέρνηση αντί να  μελετά, να σχεδιάζει και να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις απλά παραμένει επί τέσσερις μήνες θεατής των εξελίξεων. Προς τούτο, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 45 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία τον ρωτούν: (1) για τις ενέργειές του προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια, (2) για τις ενέργειές του προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που πιθανόν να προκληθούν από τις αυξήσεις τιμών καθώς και (3) για μέτρα με κοινωνικό πρόσημο που προτίθεται να λάβει προκειμένου να στηριχτεί ο «οικονομικά ευάλωτος πληθυσμός» της Χώρας που μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ανατιμήσεις «φωτιά» σε πάνω από 500 προϊόντα θα επιβαρύνουν από το Σεπτέμβριο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς»

Καταιγίδα νέων ανατιμήσεων έρχεται από το Σεπτέμβριο που τρομάζει καταναλωτές και επιχειρήσεις σε συνέχεια των ήδη μεγάλων αυξήσεων στα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σουπερμάρκετ που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Το εκρηκτικό μίγμα της αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, των βιομηχανικών ειδών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το λειτουργικό κόστος της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Επιπλέον οι πληθωριστικές τάσεις που δημιουργούνται θα επηρεάσουν τις τιμές των προϊόντων και θα προκαλέσουν έντονα προβλήματα στην ελληνική οικονομία η οποία εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι μεγάλες αυξήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα σε πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης που πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις αποθήκες των καταστημάτων. Ανατιμήσεις που θα βάλουν φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το μισό κιλό ψωμιού θα προσεγγίσει πλέον το 1 €, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη ήδη ξεπέρασε τα 1,6 € ανά λίτρο (από 1,36 πέρυσι) ενώ και η τιμή του καφέ ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 5 €.

Οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις (ως συνέπεια της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας και της αύξησης της ζήτησης) δεν προέκυψαν ξαφνικά και έχουν επισημανθεί εδώ και αρκετό διάστημα μεταξύ άλλων από το ΕΒΕΑ, το ΙΝΚΑ, το ΙΕΛΚΑ, την ΕΚΠΟΙΖΩ με την επισήμανση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων .

Ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει επί τέσσερις μήνες θεατής των εξελίξεων, και, το σημαντικότερο, ενώ ως όφειλε, έπρεπε να μελετά, να σχεδιάζει και να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις (που είναι και η ουσία της πολιτικής) δεν έχει πράξει τίποτε, με τους Υπουργούς της απλώς να προειδοποιούν, όπως έκανε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτρέποντας τους πολίτες να απευθυνθούν στο ekatanalotis.gr και ο Υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας να προτρέπει εμμέσως τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε ιδιώτες παρόχους. Εν τω μεταξύ και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου αρκέστηκε στο να αναφέρει γενικά ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο μέλλον, δίχως να αναφέρεται στο αν υπάρχουν καρτέλ που «ανεβάζουν» τεχνητά τις τιμές, πιο πολύ απ’ όσο αναλογεί από τη διεθνή συνθήκη και στο πως προτίθεται η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει.

Το επερχόμενο «καυτό» φθινόπωρο με το ντόμινο ανατιμήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να μικρύνει ακόμη περισσότερο το «καλάθι της νοικοκυράς» και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την λήψη μέτρων. Μέτρων που θα αμβλύνουν τις συνέπειες στις ήδη οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χώρα μας και θα στηρίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται οκ. Υπουργός:

–     Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια;

–     Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που πιθανόν να προκληθούν από τις αυξήσεις τιμών;

–     Ποια μέτρα με κοινωνικό πρόσημο προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να στηριχτεί ο «οικονομικά ευάλωτος πληθυσμός» της Χώρας που μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του;