Στις 14-16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την ενημέρωση που έκανε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης που πραγματοποιείται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Πάμε σε συνέδριο και είναι επιτακτικό το να βρούμε πλέον και τον υπουργό και τον αν. υπουργό και τον πρωθυπουργό ώστε να θέσουμε τα θέματά μας και να περιμένουμε απαντήσεις σε ένα μήνα στο συνέδριό μας. Η ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη. Έχουμε μπροστά μας, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου το τεράστιο θέμα των αρμοδιοτήτων και πώς θα μπορέσουμε να γίνουν πιο χρήσιμοι για τους πολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «για την αυτοδιοίκηση αυτά τα δύο χρόνια δεν ήταν καλά χρόνια», ωστόσο, τόνισε, ότι οι δήμοι στάθηκαν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τώρα ήρθε η ώρα να δούνε τα του οίκου τους. «Το νούμερο ένα θέμα συζητήσεων στους κόλπους μας είναι το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από δήμους που δεν είδαν μέχρι σήμερα έργα τους να εντάσσονται στο πρόγραμμα και είναι λογικό γιατί πολλοί δήμοι, εμπρόθεσμα μεν κατέθεσαν δε προς το τέλος της προθεσμίας, προτάσεις. Όλοι οι δήμοι πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο εντάξεων γι αυτό και προωθήθηκε μια ΚΥΑ βάσει της οποίας παρακάμπτονται οι ημερομηνίες και πάμε στους δήμους πρώτα που δεν έχουν εντάξει κανένα έργο. Σκοπός είναι αυτοί οι 60 δήμοι που μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει, να εντάξουν τις προτεραιότητές τους ώστε όλοι οι Δήμοι δίκαια, ξεκάθαρα να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι το 50% του πλαφόν» πρόσθεσε.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα έχουν κάνει τα δέοντα έτσι ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ασφάλεια. Ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας καθώς «το υπουργείο υπολογίζει με έναν δίκαιο τρόπο τα χρήματα που υπάρχουν, αλλά δεν φτάνουν τα χρήματα και λείπουν περίπου 20 εκ ευρώ». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί τα χρήματα αυτά.

Σχετικά με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι «με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ύπαρξη των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, τα δημοτικά είναι πιθανό να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μειώσουν ώρες ή και να διώξουν προσωπικό» γι αυτό θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα ώστε να γεμίσουν οι θέσεις των δημοτικών ΚΔΑΠ με όσα παιδιά είχαν πλήρεις φακέλους και έμειναν εκτός των ΚΔΑΠ. «Είμαι σίγουρος ότι με την ΕΕΤΑΑ θα βρούμε λύσεις. Ήδη δουλεύουμε γρήγορα στην κατεύθυνση αυτή» είπε.

Γνωστοποίησε τέλος ότι η κινητοποίηση της ΚΕΔΕ για την αναστολή των προγραμμάτων άθλησης για όλους έπιασε τόπο, καθώς δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά του υφυπουργού και δημιουργείται επιτροπή για την επανεξέταση του θέματος με τη συμμετοχή της Ένωσης.