Με rapid test οι νέοι 12-17 ετών στους χώρους εστίασης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-LIFESTYLE

Την αλλαγή που είχε προαναγγελθεί από χθες, Δευτέρα, για την είσοδο στους κλειστούς χώρους με rapid test των νέων ηλικίας 12-17 ετών περιλαμβάνει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ στο κομμάτι που αφορά τους κλειστούς χώρους στην εστίαση αναφέρεται ότι «οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα»

Παρόμοια αλλαγή και για τους παιδότοπους καθώς στο νέο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη προβλέπεται η είσοδος στους χώρους αυτούς των ανηλίκων 4-11 ετών με self test και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με rapid test

Μια τρίτη αλλαγή που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ αφορά την υποχρέωση υποβολής δύο φορές σε εργαστηριακό τεστ για κορωνοϊό (rapid test ή μοριακό τεστ) των εργαζομένων στις μεταφορές που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα στο ΦΕΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα».

Για τα γυμναστήρια διορθώθηκαν τα όρια ηλικίας για τους υπόχρεους σε self test καθώς στο ΦΕΚ της Κυριακής γινόταν λόγος για παιδιά 5-12 ετών ενώ στο ΦΕΚ της Τρίτης γίνεται λόγος για παιδιά 4-11 ετών.