Παραχώρηση σπιτιών για πρώτη κατοικία σε νέα ευάλωτα ζευγάρια

Οικονομία

Με πολλούς πυλώνες μέτρων θα προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο η ατζέντα να λάβει τελική μορφή εντός Οκτωβρίου, να θεσμοθετηθεί και να υλοποιηθεί σε βάθος 5ετίας. 

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία εντάσσονται και δράσεις για την στέγη των νέων οικογενειών, με στόχο την στήριξη νέων ζευγαριών που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευάλωτων με οικονομικά κριτήρια. 

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αξιοποίηση κατοικιών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου, ώστε αυτά να διατίθενται, πιθανότατα με την φόρμουλα της δωρεάν παραχώρησης χρήσης, σε νέα ζευγάρια, οικονομικά ευάλωτα.

Στόχος είναι η κάλυψη της ανάγκης για πρώτη κατοικία νέων που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια αλλά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος του ενοικίου. 

Η βασική σκέψη είναι να παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε νέα ευάλωτα ζευγάρια, ακίνητα από το απόθεμα ακινήτων που υπάρχουν στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου. Εναλλακτικά εξετάζεται η παραχώρηση στέγης έναντι χαμηλού ενοικίου.

Που θα βρεθούν τα σπίτια 

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, μόνο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαθέτει ένα απόθεμα 70.000 ακινήτων, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σπίτια από τα προγράμματα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που έχει πλέον ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της νεολαίας και τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Επί τάπητος έχουν τεθεί τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι δικλείδες ασφαλείας του προγράμματος, αλλά και ο αριθμός των κατοικιών που θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους περιλαμβάνει επίσης δράσεις για: 

– την ψυχική υγεία των νέων και την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το διαδίκτυο

– εκπαίδευση και κατάρτιση 

– αθλητισμό

Οι άξονες του Σχεδίου Δράσης αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση, ώστε να συζητηθούν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τον επόμενη μήνα και ακολούθως να υλοποιηθούν σε βάθος 5ετίας. 

Οπως τονίζεται το μέτρο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά  των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχόμενων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο. Στόχος είναι η ολόπλευρη στήριξη της νέας γενιάς, ώστε να στηριχτούν μεταξύ άλλων και δυνάμεις της νεολαίας που φεύγουν στο εξωτερικό.

Ετικέτα: