ΟΑΕΔ: Τι μελετά το υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας

Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας με την πιο σημαντική αλλαγή, τη διασύνδεση με τον μισθό, ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά μοντέλο της «έκθεσης Πισσαρίδη». Στην ουσία αν και δεν υπήρξε άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αναφέρει η έκθεση, «οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούσαν να επωφεληθούν από μια σειρά επιδοτήσεων.

Οι πολυαναμενόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν τόσο το ύψος, όσο και τον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας αυτήν τη στιγμή είναι στα 399,25 ευρώ, αλλά καθώς το επίδομα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού, από 1η Ιανουαρίου 2022, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα διαμορφωθεί στα 407 ευρώ. Ωστόσο, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 399 ευρώ σήμερα και 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του επιδόματος, η επιτροπή εισηγείται αυτή να είναι όχι δώδεκα μήνες που ισχύει σήμερα αλλά έξι και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Πηγή: Newmoney.gr

Ετικέτα: