Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ: Διευκρινίσεις για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Αγροτικά

Χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια, απευθύνει προς τους βαμβακοπαραγωγούς της Πέλλας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρονται τα εξής:

« Στόχοι 
Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στο στάδιο ανοίγματος των καρυδιών μέχρι την συγκομιδή , για μία επιτυχή συνέχεια, και καταρτίστηκε από την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.  
– Αφορά το στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος   των  καρυδιών. 
– Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας. 

Διαπιστώσεις 
– H γενιά του πράσινου σκουληκιού του Αυγούστου στις περιοχές της Γιαννιτσών –Νέας Πέλλας- Πέλλας – Παραλίμνης -Κρύας Βρύσης- Αθύρων ,του Δήμου Πέλλας δεν αποτέλεσε την φετινή χρονιά  πρόβλημα ,και   οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες   βρίσκονταν   σε  πολύ χαμηλά επίπεδα    
Στις περιοχές όμως Νέας Πέλλας (Β΄κατηγορία, & Γ΄κατηγορία), στην  Πέλλα (περιοχή Σαρσαλί και Β΄κατηγορία) και Αρχοντικού σχεδόν τον περισσότερο καιρό  παρουσιάστηκαν μέτριοι   αριθμοί συλλήψεων ρόδινου σκουληκιού., και στις οποίες από ότι φαίνεται δεν είχαμε σημαντικές προσβολές διότι την εποχή της έξαρσης ,τα καρύδια είχαν σκληρύνει .   Στις υπόλοιπες περιοχές οι συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού βρίσκονται σε μηδενικά  επίπεδα .   

Στην περιοχή  του Δήμου Πέλλας  σε όλο το προηγούμενο διάστημα μετά από φήμες έγιναν  ψεκασμοί για πράσινο σκουλήκι,   χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος , περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους  
– Αποφύλλωση – συγκομιδή 
– Η φετινή παραγωγή είναι ελαφρώς οψιμότερη  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.    

Η αποφύλλωση  πρέπει να γίνεται  με τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα , (όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων : http://www.minagric,gr  ,. όταν το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών είναι 50 % περίπου και εφόσον υπάρχει μεγάλο ποσοστό ώριμων καρυδιών (80-90%). Τα αποφυλλωτικά έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία. 

o Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για 3 με 4 ημέρες. 

o Μία πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μισοάνοιγμα των καρυδιών και «καραμελοποίηση» τους . 

o Επίσης, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται οι παρακάτω κλιματικές συνθήκες: 
 ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (μεγαλύτερες των15‐18°C) για 4‐5 ημέρες μετά την εφαρμογή. 
 η εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και 
 να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. 

• Αντίθετες κλιματικές συνθήκες παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση τους. 
Η ποσότητα του αποφυλλωτικού είναι καθοριστικής σημασίας καθώς μικρότερη δόση από την συνιστώμενη δεν ξηραίνει τα φύλλα , ενώ μεγαλύτερη από την συνιστώμενη συνήθως ξηραίνει τα φύλλα , αλλά ταυτόχρονα τα αφήνει κολλημένα πάνω στο βαμβακοστέλεχος . Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος , καθώς οι ίνες του βαμβακιού αναμιγνύονται με τρίμματα ξηρών φύλλων και αυξάνουν το κόστος παραγωγής.  
Για περιοχές πολύ όψιμων περιοχών ,όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι στο 20-30% μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορμονικά επιταχυντικά σκευάσματα , που λειτουργούν και σαν αποφυλλωτικά και ως βοηθητικά ωρίμανσης  . Η δράση τους όμως είναι διαφορετική από τα αποφυλλωτικά καθώς ελευθερώνουν αιθυλένιο στους ιστούς που συντελεί στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των καρυδιών , ενώ τα αποφυλλωτικά δρουν με την πτώση των φύλλων.  

Συγκομιδή : 
  Κατάλληλο για την συγκομιδή- αποθήκευση του σύσπορου βαμβακιού είναι το βαμβάκι που έχει υγρασία έως 12% , καθώς επίπεδα υγρασίας άνω του 12% συντελούν στην υπερθέρμανση του βαμβακιού και την ποιοτική του υποβάθμιση. 
o Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό . 
o Όχι συγκομιδή , αμέσως μετά τη βροχή ή την νύχτα ή νωρίς το πρωί με δροσιά . 
ο  Οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν  ιδιαίτερα διότι βάση της νέας εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ (66544/6-9-2019)  Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης. (Τροποποίηση αριθμ. 2537/84963/07-08-2017 της Υπουργικής Απόφασης). »

Πληροφορίες  ΔΑΟΚ Πέλλας Γιαννιτσά  20ης Οκτωβρίου 40 
Ελευθερίου Γεώργιος  τηλ. 23813 52312,  email:geleuferiou@pella.gr 
Λαζαρίδης Ιωάννης    τηλ. 2381352309 ,  email: giannislazaridis@pella.gr 
Ζαμίδου Κλεονίκη       τηλ. 2381352305  email:  kzamindou@p;ella.gr 

Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 
http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_crops.aspx επιλέγοντας την καλλιέργεια “ΒΙΟΜ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜ/ΚΑ ΦΥΤΑ | ΒΑΜΒΑΚΙ”.