Αιχμές Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι»

Πολιτική

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρνει στην επιφάνεια την αφανή σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ για την ιδεολογική και πολιτική της φυσιογνωμία.

Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη βασική αφήγησή του για άνοιγμα στο κέντρο, τον προειδοποιεί ότι δεν θα παρακολουθήσει απαθής μια πορεία απομάκρυνσης από τα ιερά και τα όσια της Δεξιάς.

Σαφώς δυσαρεστημένος από την αξιοποίηση στην κυβέρνηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι βάζει βέτο στην οποιαδήποτε μετατόπιση στο όνομα της διεύρυνσης.

Παρά τις γερές δόσεις ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς δεν ησυχάζει, υπενθυμίζει την άρνησή του να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη βόρεια Μακεδονία (που γι αυτό δεν έχουν έρθει για κύρωση στη Βουλή) και ζητά πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Αν η κυβέρνηση δεν είχε πρωτοφανή μιντιακή ασυλία, η συνέντευξη του Α. Σαμαρά θα πυροδοτούσε μείζον εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ και θα ερμηνευόταν ως ευθεία αναμέτρηση ισχύος με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα:

Πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό;

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”…

Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η Παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…

Η ΝΔ εν τέλει στρίβει στο πολιτικό κέντρο; Το λέω διότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωσε πως η ΝΔ εκφράζει τον πολιτικό χώρο από τη Δεξιά ως και την Κεντροαριστερά.

Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε “αυτοδυναμία” στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του, μεταξύ άλλων, για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό, την Εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη.

Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”…

Αλλά όταν “επιλέγονται” άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” – αυτό λέγεται “μετατόπιση”! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…

Είναι άλλο πράγμα να “απευθύνεσαι” σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να “εκφράζεις” άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα.

Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;

Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης”. Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις. »