Μικρή μείωση κρουσμάτων στο Ν. Πέλλας – 7 Νομοί της Βόρειας Ελλάδας …. στο “κόκκινο”!

Πέλλα

Το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαίωνε από την Κοζάνη πως η επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία ήταν προληπτική και πως δεν ήταν στην πρόθεση της κυβέρνησης η λήψη μέτρων στην περιοχή, ο γειτονικός νομός Καστοριάς είχε ήδη «βαφτεί» κόκκινος στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως και οι Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης.

Μια μέρα μετά ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία η επιβολή mini lockdown σε αυτούς τους τρεις νομούς, καθώς και η παράταση για άλλη μια εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Καβάλα, που είχαν «κοκκινήσει» από την περασμένη εβδομάδα.

Οι επτά νομοί της Βόρειας Ελλάδας, που μαζί με την Αργολίδα βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο 4 («κόκκινο») του επιδημιολογικού χάρτη, συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της αύξησης των κρουσμάτων, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης -με εξαίρεση την Καστοριά- και του ευάλωτου συστήματος υγείας.

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι νομοί παραμένει ανοικτό, όσο η διασπορά συνεχίζει να αυξάνεται στα βόρεια της χώρας, ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι αμφίβολο αν θα «κρατήσει» για πολύ ακόμη, παρά τις διαβεβαιώσεις, καθώς τα νοσοκομεία της συνεχίζουν να στηρίζουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και οι ΜΕΘ της είναι ήδη γεμάτες.

Η «ακτινογραφία» των 7 νομών που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Στον πίνακα (φωτό) καταγράφεται το σύνολο των κρουσμάτων στους 7 «κόκκινους» νομούς και στην «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ τους, το μίνι lockdown επέφερε μια μικρή μείωση κρουσμάτων μόνο στους δύο από τους τέσσερις νομούς που είχαν «κοκκινίσει» την περασμένη εβδομάδα, την Πέλλα και την Καβάλα. Αντίθετα στην Ημαθία οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν, ενώ στην Πιερία εκτοξεύτηκαν περαιτέρω.

Στους τρεις νομούς που πέρασαν στο Επίπεδο 4 χθες -Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά- είναι φανερή η αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας σε σχέση με την προηγούμενη, που οδήγησε στη λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Αισθητή αύξηση καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας την τετραπλάσια σε πληθυσμό Αττική.

Βασίλης Ιγνατιάδης
www.euro2day.gr