Σεισμός – Κρήτη: 1.330 σπίτια ακατάλληλα μετά τα 5,8 Ρίχτερ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-LIFESTYLE

Απογοήτευση μπροστά στα χαλάσματα, αγωνία για το αύριο με τη γη να εξακολουθεί να τρέμει κάτω από τα πόδια τους, αλλά και ευγνωμοσύνη για το ότι γλίτωσαν τα χειρότερα και τις ζωές τους. Στα συναισθήματα των πληγέντων, ακόμη και σήμερα, τέσσερις μέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως είναι φυσικό, κυριαρχούν η απόγνωση και η απελπισία.

Γκρεμισμένα από τα Ρίχτερ σπίτια, επιχειρήσεις, κόποι μιας ζωής. Απροσπέλαστοι από τα χαλάσματα δρόμοι. Κορδέλες για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας, λόγω επικινδυνότητας. “Κιτρινισμένα” και “κοκκινισμένα” κτίσματα. Ζωές στην αβεβαιότητα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους άστεγους, πλέον, κατοίκους πολλών χωριών και οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου. Και η παραμονή τους στον δοκιμασμένο τόπο τους, το “ξαναχτίσιμο” των ζωών τους πάνω στα ερείπια το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την πολιτεία. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και καταγράφονται καθημερινά από τα κλιμάκια των μηχανικών που και σήμερα πραγματοποιούν αυτοψίες στα “λαβωμένα” κτίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έως χθες το βράδυ είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια. Από αυτές 1.844 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 51. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ κατά τον έλεγχο σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ακόμη, έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Τέλος, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Πηγή: ertnews.gr

Ετικέτα: