Κυκλοφόρησε το χάπι ενάντια στον Covid-19 που θα «νικήσει» την πανδημία ;

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι το φάρμακο Μolnupiravir (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19 περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%, στην οποία προέβη την Παρασκευή 1/10 η εταιρεία Merck, ποικίλουν οι τοποθετήσεις των ειδικών για την αποτελεσματικότητα ή μη ενός φαρμάκου ενάντια στον κορονοϊό.

Πώς λειτουργεί η μολνουπιραβίρη;

Το συγκριμένο αντιικό φάρμακο αναστέλλει την αντιγραφή του RNA του νέου κορονοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS. Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας του εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στον θάνατο και καθαρίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μολνούπιραβιρη δείχνει πολλά υποσχόμενα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει 1,7 εκατομμύρια κουτιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φάρμακο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Βασιλακόπουλος: Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά

Επιφυλακτικός με την αποτελεσματικότητα των αντιικών φάρμακων που ανακοινώνονται από εταιρείες φάνηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος – με πρόσφατο αυτό της Merck– μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου, δηλώνοντας κατηγορηματικά:

«Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος: «Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Καρτσώνης: Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια

«Ο κορονοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια, λόγω των μεταλλάξεων που δημιουργεί», εξηγεί στους Financial Times ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, Νικόλας Καρτσώνης.

«Κι αυτό διότι τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν στους τρόπους αναπαραγωγής του κορονοϊού και όχι στην πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια», προσθέτει σχετικά.

Μόσιαλος: Κάποιοι παραμυθιάζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για την Covid-19

Στο μεταξύ, «όσοι “παραμυθιάζουν” τους πολίτες ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για τη νόσο Covid-19, υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση του στο Facebook, προ ημερών.

Ετικέτα: