Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Αγαπάμε & φροντίζουμε τα ανυπεράσπιστα ζωάκια!

Περιβάλλον

Η 4η Οκτωβρίου είναι μία Διεθνής ημέρα δράσης και υπενθύμισης των δικαιωμάτων και των τρόπων καλής διαβίωσης και προστασίας των ζώων. Η επιστήμη της Ζωολογίας, της Βιολογίας , καθώς και η κοινή λογική αποδεικνύουν ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως, η ικανότητα επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, όπως και τα συναισθήματα της χαράς, του πόνου, του αλτρουισμού και της αγάπης, δεν αποτελούν αποκλειστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους.

Στην πραγματικότητα εκφράζονται εξίσου έντονα και από τα είδη του Ζωικού Βασιλείου. Αυτές λοιπόν οι ιδιότητες και οι ικανότητες προσδίδουν σε αυτά, δικαιώματα για ίση αντιμετώπιση στο πλαίσιο των αναγκών τους, για την επιβίωση. Η κοινωνία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανυπεράσπιστα μέλη της. Το γεγονός ότι τα ζώα δεν μπορούν να επιβάλουν τα δικαιώματά τους , κάνει μεγαλύτερη την υποχρέωση της Πολιτείας να τα διαφυλάξει. Μόνο μέσα από την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου τα ζώα θα τυγχάνουν καλής διαβίωσης και θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα.

Γι’ αυτό κι εμείς, τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, ας μην ξεχνάμε να αφήνουμε ένα μπολάκι με νερό ή ακόμα και φαγητό που μας περίσσεψε έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τα ανυπεράσπιστα ζωάκια που μας έχουν ανάγκη…