Νέο παραλήρημα της Τουρκίας: «Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά»

Πολιτική

Η νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, που εστάλη από τον μόνιμο Τούρκο αντιπρόσωπο τον Οργανισμό, έρχεται την ημέρα που πραγματοποιείται στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Η επιστολή του Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι απάντηση σε εκείνη που είχε στείλει στον ΟΗΕ στις 27 Ιουλίου η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Μαρίας Θεοφίλη, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας και την αμφισβήτησής της της ελληνικής κυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο.  

Την επιστολή αποκαλύπτει την Τετάρτη (06.10.2021) η Καθημερινή. 
Εστάλη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, μόλις δυο μέρες δηλαδή αφού στο Παρίσι η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία εξόργισε την Τουρκία.

«Η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης μιας σειράς συνθηκών και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας», αναφέρει η επιστολή της Τουρκίας.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947). Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνει ότι αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει κάποια απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο, βάσει της οποίας παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914.

Κατά την Τουρκία, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει… κυριαρχία στα νησιά της!

Ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Το ολιγοσέλιδο κείμενο του Φεριντούν Σινιρλίογλου αποτελεί ένα συμπίλημα νομικών όρων και συνθηκών τις οποίες επικαλείται, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα της Σουηδίας να επιβάλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Ολαντ, που βρίσκονται στο στόμιο του Βοθνικού Κόλπου αλλά ανήκουν στη Φινλανδία.

«Κατά τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία, ένα ενδιαφερόμενο κράτος, έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη συμμόρφωση από την Ελλάδα με τις συμβατικές υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησης με τις οποίες η Ελλάδα είναι δεσμευμένη», αναφέρει ο Τούρκος διπλωμάτης.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχοντας στρατιωτικοποιήσει τα νησιά «έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση» σε μια σειρά από συνθήκες «και τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι πηγάζουν από αυτές»!

Πηγή: Καθημερινή

Ετικέτα: