Οι δασικές χάρτες στο επίκεντρο των συνομιλιών Δ. Σταμενίτη – Γ. Αμυρά

Πολιτική

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 07 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και αφορούν ειδικότερα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν ως Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών που ψηφίστηκαν το 2020 (ν. 4685/2020), πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επιλύσει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν.   
Στη συζήτηση μεταξύ του Βουλευτή Πέλλας και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, τα οποία είναι ζητήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Πέλλας.  

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αμυράς τον κ. Σταμενίτη:  
1. Για τους δασωμένους αγρούς, η απόδοση των εκτάσεων με σκοπό την αγροτική χρήση θα γίνεται εφόσον στις αεροφωτογραφίες, χρονολογίας 1945 – ’46 – ’60, η εν λόγω έκταση εμφανίζεται ως αγρός. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι ευκρινές, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα εμφανίζουν τεκμήριο καλλιεργητικής δραστηριότητάς. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο αποχαρακτηρισμός και θα αποδίδονται οι εκτάσεις στους ιδιοκτήτες.

2. Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις θα προβλέπεται απόδοση της έκτασης για καλλιεργητική χρήση, εφόσον αποδεικνύεται από τους χρήστες ότι η έκταση έχει αγροτική χρήση πριν από το 2001.  

3. Τρίτη νομοθετική παρέμβαση είναι η πρόβλεψη της υποχρέωσης του Δημοσίου να αποδεικνύει την κυριότητα του επι αμφισβητούμενων αγροτεμαχίων, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.  

Ο Βουλευτής από την πλευρά του σημείωσε ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και του Υφυπουργού κ. Αμυρά θα επιλυθούν μια σειρά από υποθέσεις που απασχολούν τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, τονίζοντας ότι στο Νομό Πέλλας υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων των οποίων τα αγροτεμάχια εμφανίζονταν ως δασικά χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.