Πόσοι έλεγχοι για τήρηση μέτρων έγιναν το Σαββατοκύριακο

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Με τα μέτρα στήριξης στον τομέα της ενέργειας ξεκίνησε την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά στέκεται δίπλα στην κοινωνία. 

Για τις πλημμύρες σε Βόρεια Εύβοια και Πήλιο ο κ. Οικονόμου είπε ότι η διαδικασία αποτίμησης είναι σε εξέλιξη. Για την Βόρεια Εύβοια τόνισε ότι παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι ανθρωπίνως αδύνατον να λυθούν τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Περιέγραψε όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και είπε με λεπτομέρειες τι έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα αλλά τις συνέπειές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είπε ότι το σημαντικότερο είναι η πιλοτική δίκη με την οποία γίνεται ταχύτερη η απονομή δικαιοσύνης. 

Για το νέο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι έγιναν 200.000 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια από 8.200 αστυνομικούς και καταλογίστηκαν 561 παραβάσεις. 

Από αύριο επίσης κινητά συνεργεία εμβολιασμών θα μεταβούν σε απομακρυσμένες περιοχές. 

Αύριο ο πρωθυπουργός θα κάνει την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου και θα εγκαινιάσει τα γραφεία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για μια τελευταία συνεννόηση και οδηγίες πριν την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία η οποία ενισχύει το στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην χώρα μας, μια συμφωνία που είναι μια ακόμα επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Μένοντας στο τελικό αποτέλεσμα έτσι όπως διαμοιρφώνεται είναι εξαιρετικά σημαντικό το  γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο με την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται και με ακόμα την πιο αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ένας χώρος που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν υλικό στα Βαλκάνια παρακάμπτοντας τα Στενά, μια ακόμα απόδειξη του κύρους και της στρατηγικής σημασίας που αποκτά η χώρα μας. Και η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας και των ΗΠΑ για την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο.  Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί και θα αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, σας θυμίζω το παράνομο σύμφωνο με την Λιβύη. Ακολουθώντας την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και αναδεικνύοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκία, η χώρα μας θα αντιδράσει όπως πάντα», είπε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι θα ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ. 

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας για το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών είπε ότι 6.100 σχολεία έχουν προχωρήσει ήδη στην αξιολόγηση παρά τις προσπάθειες ορισμένων να δυναμιτίσουν την απόφαση αυτή. Οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την σημασία που έχει η αξιολόγηση, τόνισε. 

Για το αν προβληματίστηκε από τις εικόνες στους κλειστούς χώρους το Σαββατοκύριακο είπε ότι «με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Από εκεί και πέρα, οι συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι έχουν υψηλό ποσοστό προστασίας απέναντι στην μόλυνση». 

Για τις ουρές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και την ταλαιπωρία που υπέστησαν είπε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει δια ζώσης η εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Να συνεργαστούμε Πολιτεία και πρυτανικές αρχές για να γίνει σωστά η εκπαίδευση». Η τάση και τα ποσοστά των εμβολιασμών ανάμεσα στους φοιτητές δείχνουν ότι θέλουν την δια ζώσης εκπαίδευση, είπε ακόμα. 

Στο ερώτημα αν θα θέσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός των προκλήσεων της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου είπε ότι πάντα ο πρωθυπουργός θέτει θέματα που αφορούν την χώρα μας και πάντα συνομιλεί με ξένους ηγέτες.

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων και την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Επιτροπής Διαφάνειας είπε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να συγκρίνει κανείς όχι μακρινές αλλά πρόσφατες δημοσκοπήσεις με τα αποτελέσματα των εκλογών. Αν θέλουν να φρεσκάρουν την μνήμη τους στον ΣΥΡΙΖΑ για στημένες δημοσκοπήσεις δεν έχουν παρά να συμβουλευτούν συγκεκριμένες εφημερίδες και να ανατρέξουν στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αν μοιάζει σε κάτι με την Αυστρία είναι ένα κλίμα με βοσκοτόπια που προσπάθησαν κάποιοι για να στήσουν κανάλια και εφημερίδες, τόνισε.

Ετικέτα: