Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις ελληνικές πόλεις (ΦΩΤΟ)

Περιβάλλον

Ο οργανισμός Climate Central δείχνει μέσω γραφικών πώς θα μοιάζουν οι πόλεις τις επόμενες δεκαετίες λόγω κλιματικής αλλαγής και η εικόνα τόσο του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης τρομάζουν καθώς τα νερά θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος τους

Τρόμο προκαλούν οι εικόνες από το μέλλον, σε περίπτωση που η μέση θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει απόρροια της κλιματικής αλλαγής. O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central αναπαριστά πως θα είναι μεγάλες πόλεις, ειδικά οι παραθαλάσσιες, αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Πόλεις όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, θα αλλάξουν εντελώς μορφή και θα πρέπει να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα, για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας καθώς όσο η στάθμη θα ανεβαίνει τόσo αυτά θα καταλαμβάνουν τις κατοικημένες περιοχές.

Ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια, που προϋποθέτουν μείωση της εκπομπής ρύπων μέχρι τη σταδιακή εκμηδένιση τους το 2050, αναφέρουν πως η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά 1,5 μονάδα πριν αρχίσει να υποχωρεί.

«Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε γη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει η παλίρροια υπό την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας», δήλωσε στο AFP ο κύριος συντάκτης του άρθρου Μπεν Στράους, επικεφαλής των ερευνητών της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central.

Τώρα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 50% υψηλότερη εκείνης του 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου. Αυτό αρκεί για να αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειαστεί να περάσουν δύο αιώνες είτε δέκα αιώνες, εκτιμά ο Στράους.

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει εγγραφεί στη Συμφωνία του Παρισιού και τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης τον ερχόμενο μήνα μεταφράζεται σε αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά τρία μέτρα μακροπρόθεσμα. «Στη Γλασκώβη και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα είτε να βοηθήσουμε τις εκατό επόμενες γενιές, είτε να τις προδώσουμε», δήλωσε ο Στράους.