Σ. Πέτσας: Ανακοίνωσε 108 εκατ. στους Δήμους, ίδια μέρα με την έναρξη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους το γεγονός ότι, όλως τυχαίως, ταυτόχρονα με την εκκίνηση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύθηκε Απόφαση του Στέλιου Πέτσα που έδινε στους Δήμους 108 εκατομμύρια (107.883.582,80 ευρώ).

Τα οποία εκατομμύρια δεν είναι επιπλέον λεφτά από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Είναι λεφτά από τους ΚΑΠ των Δήμων, δηλαδή από τα λεφτά τους, ποσοστό από τη φορολογία όλων μας.

Στις 12:00 της 14ης Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένη η έναρξη του Συνεδρίου, με χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, του Στέλιου Πέτσα.

Στις 9:58 της 14ης Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε (αναρτήθηκε στη Διαύγεια) η Απόφασή του, αναγράφοντας χθεσινή ημερομηνία (13 Οκτωβρίου).

Λες και είχε να εμφανιστεί ενώπιον ιθαγενών, και έπρεπε ταυτόχρονα να τους μοιράσει καθρεφτάκια για να τους ηρεμήσει.

Λες και πήγαινε επίσκεψη σε νηπιαγωγείο και δεν θα ήταν φρόνιμα τα παιδάκια χωρίς καραμέλες.

Αιρετοί με μακρά εμπειρία που συμμετείχαν στο Συνέδριο, περιέγραψαν στον AIRETOS.GR ότι η κίνηση Πέτσα θεσμικά εκλήφθη ως απίθανα υποτιμητική αντιμετώπιση των Αιρετών, που δεν θυμούνται να έχει επαναληφθεί τόσο απροκάλυπτα.

Εντάξει, ήταν πράγματι η 1η του φορά δια ζώσης σε Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ και δεν είχε εμπειρία. Η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση – θεσμικά, λειτουργικά, οικονομικά, αναπτυξιακά – είναι βαλτωμένη και “σέρνεται” από κυβερνητική υπόσχεση σε κυβερνητική υπόσχεση. Αλλά ειλικρινά τι φοβόταν, ότι οι Αιρετοί θα τον γιούχαραν και έσπευσε να τους κατευνάσει ; Ανησυχούσε ότι στα ρεπορτάζ θα γράφονταν τα άλυτα προβλήματα των ΟΤΑ, οπότε έσπευσε να δημιουργήσει άλλη είδηση περί χρηματοδότησης ; (μπορείτε να δείτε ΕΔΩ πως το έβαλε και ως κεντρικό τίτλο στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε)

Υπογραμμίζουμε ξανά ότι, όπως ρητά αναγράφεται στην Απόφαση Πέτσα, τα εκατομμύρια δόθηκαν από « τις πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2021 και αφορούν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων », από το « το χρηματικό υπόλοιπο του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων”. »

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα «έχοντας υπόψη» της Απόφασης για άλλη προγενέστερη Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που να αυξάνει τους ΚΑΠ.

Είχε δηλαδή “περισσευούμενα” χρήματα των Δήμων και – εν μέσω πανδημίας και κλιματικής κρίσης – τα “κράταγε”, για να τα δώσει στη στιγμή που επικοινωνιακά βόλευε τον ίδιο και την Κυβέρνηση ;

Δεν είχε νωρίτερα εικόνα ότι λεφτά των ΚΑΠ θα περισσέψουν πέραν των τακτικών δόσεων και ότι όντως μπορούσε να τα δώσει ; Πρόκειται για σύμπτωση, την παραμονή της παρουσίας του στο Συνέδριο το κατάλαβε ;

Επισημαίνεται ότι διαχρονικά, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Κλαυθμώνος, φρόντιζε το χρονικό διάστημα πριν τα Τακτικά Συνέδρια της ΚΕΔΕ, να κλείνει εκκρεμότητες έκδοσης Αποφάσεων.

Αλλά αυτό το φαινόμενο να δημοσιεύεται επιχορήγηση ταυτόχρονα (ok, δυο ώρες πριν για να ακριβολογούμε) με τον χαιρετισμό του υπογράφοντος στο Συνέδριο, τι σύμπτωση !

Εμείς να ευχηθούμε “και μη χειρότερα”…

Είθε κάποτε να γίνει πραγματικότητα το πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΚΕΔΕ για δημοσιονομική αποκέντρωση και οι τοπικές κοινωνίες να μην περιμένουν τον εκάστοτε διορισμένο στην υπουργική καρέκλα της Κλαυθμώνος να τους μοιράσει τα λεφτά τους όπως και όποτε τον βολέψει.

Μακάρι κάποτε να εκλείψει το φαινόμενο πολιτικών να κάνουν επικοινωνιακές φιγούρες πατώντας πάνω στα λεφτά μας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δείτε τα λεφτά που παίρνει κάθε Δήμος από τα λεφτά των Δήμων στο πλήρες κείμενο της Υπουργικής Απόφασης ΕΔΩ

Πηγή: airetos.gr