Παρέμβαση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν 25 Ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την απόφαση της Κίνας να αναστείλει την παραγωγή σε 25 μονάδες παραγωγής μαγνησίου και να θέσει άλλες σε καθεστώς μειωμένης παραγωγικής ικανότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα καλύπτει περίπου το 87% της παγκόσμιας παραγωγής μαγνησίου και αποτελεί πηγή του 95% των εισαγωγών μαγνησίου στην ΕΕ, η κα Ασημακοπούλου τονίζει στην ερώτησή της ότι η ραγδαία άνοδος της τιμής του μαγνησίου, καθώς και οι ελλείψεις εφοδιασμού, αναμένεται να πλήξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο υλικό για τις βιομηχανίες του αλουμινίου, των αυτοκινήτων και του χάλυβα, οι Ευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις εφοδιασμού, εάν θα προχωρήσει σε επείγουσες διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για το θέμα αυτό και τέλος, πώς σκοπεύει να εξασφαλίσει μια ασφαλή και ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού μαγνησίου, για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και έλλειψη προσφοράς μαγνησίου

Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

19 Οκτωβρίου, 2021

Η Κίνα ευθύνεται για περίπου το 87% της παγκόσμιας παραγωγής μαγνησίου και αποτελεί πηγή του 95% των εισαγωγών μαγνησίου στην ΕΕ. Το μαγνήσιο συμπεριλαμβάνεται στον «Τέταρτο κατάλογο πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας της ΕΕ» της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, η Κίνα ανέστειλε την παραγωγή σε είκοσι πέντε μονάδες παραγωγής μαγνησίου της, ενώ άλλες λειτουργούν με μειωμένη παραγωγική ικανότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος στην τιμή του μαγνησίου, ενώ οι ελλείψεις εφοδιασμού αναμένεται να πλήξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο υλικό για τις βιομηχανίες του αλουμινίου, των αυτοκινήτων και του χάλυβα. Οι ελλείψεις στο επίπεδο της παραγωγής θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρες τις αξιακές αλυσίδες.

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις εφοδιασμού; Θα προχωρήσει η Επιτροπή σε επείγουσες διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους της στη ΛΔΚ για το θέμα αυτό;

– Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να εξασφαλίσει μια ασφαλή και ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού μαγνησίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία;