Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι τουρκική προκλητικότητα & μεταναστευτικό

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

To μεταναστευτικό και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης, στην επίσημη ατζέντα των εργασιών της σημερινής, δεύτερης μέρας, της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρος θα αναδείξουν την τουρκική παραβατικότητα, εκμεταλλευόμενες και την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν με την οποία η Άγκυρα εγκαλείται για την συμπεριφορά της στην Κύπρο, αλλά και για τα όσα γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβασή του στο Συμβούλιο ανέδειξε την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, αν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την δραστηριότητα των ερευνητικών που δρουν για λογαριασμό κρατών μελών της Ένωσης, όπως συνέβη στην περίπτωση του Nautical Geo.

Οι τουρκικές απειλές με αιχμή τις μεταναστευτικές ροές, προκάλεσαν την αντίδραση των “27”, που έκαναν λόγο για «υβριδική απειλή», που θα τύχει ευρωπαϊκής απάντησης.