Αυξημένη κατά 189% η τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο του 2021

Οικονομία

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεβαίνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό νότο, αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής. Με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης», αποτυπώνεται στους λογαριασμούς η κρατική επιδότηση.

H μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Διαμορφώνεται δε στα 134,7 € / MWh από 46,6 € / MWh που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020. Όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Θάνος Τσίρος, αναφερόμαστε στον μήνα Σεπτέμβριο διότι αυτή η μέση τιμή θα αποτυπωθεί και στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η αναγωγή σε επιβάρυνση όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh. Όμως τον Οκτώβριο βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν έντονα ανοδική πορεία και μάλιστα οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh με το πρόβλημα να είναι ευρύ και σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Φαίνεται δε ότι είναι πολύ χαμηλότερες οι τιμές στον ευρωπαϊκό βορρά.

Ενόψει και της ολοκλήρωσης του Οκτωβρίου, εφόσον διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι επιβαρύνσεις των νοικοκυριών. Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει την επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δούνε στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, υπάρχει όμως το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι η επιδότηση διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Άρα οι βασικές επιβαρύνσεις φαίνεται ότι θα προκύψουν κυρίως για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh κι από την άλλη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν αυτή την επιδότηση.

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα