Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί Πέλλας ζητούν ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Νομού

Πέλλα

Δέκα τέσσερις φορείς, σύλλογοι και σωματεία συνυπέγραψαν, χθες, 23/10, κοινό ψήφισμα, ζητώντας να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), επίσης, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη διάλυση κλινικών των δύο Νοσοκομείων του Νομού μας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΝΙΠ αναφέρουν:
Στις 23 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας, Σύσκεψη Κοινωνικών Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων της περιοχής, ενάντια στον κλείσιμο της ΜΕΘ Έδεσσας και την προδιαγραφόμενη κατάρρευση κλινικών του Νοσοκομείου Έδεσσας και Γιαννιτσών, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, για να απαιτηθεί η ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν γιατροί του Νοσοκομείου Έδεσσας που μετέφεραν την εικόνα διάλυσης κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, τις απάνθρωπες και εξοντωτικές συνθήκες μέσα στις οποίες υποχρεώνονται να δίνουν καθημερινά μάχη δίπλα στους αρρώστους τους.  

Από πολλούς εκπροσώπους φορέων τέθηκε με έμφαση το ζήτημα της ευθύνης όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής να πλαισιώσουν τον αγώνα αυτό, γιατί αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής, που η προάσπιση της υγείας τους εξαρτάται από τη διάσωση και ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Νομού Πέλλας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και από φορείς που δεν είχαν προλάβει να πάρουν αποφάσεις στήριξης του Ψηφίσματος και οι οποίοι δεσμεύτηκαν να θέσουν το θέμα στα ΔΣ των σωματείων τους. 
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να φτάσει το Κοινό Ψήφισμα παντού, σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και να γίνει πλατειά συλλογή υπογραφών.

Επόμενο βήμα η επίδοση τις επόμενες μέρες του Κοινού Ψηφίσματος στη Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ 
Αποστολίδης Χαράλαμπος 
πλειοψ. μέλος ΔΣ ΕΝΙΠ 

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Το αφήγημα ότι η ΜΕΘ έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού. 
Η πανδημία αποκάλυψε την συνολική γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. 
Από την πρώτη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταγγείλει την δραματική έλλειψη κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού (εντατικολόγων, νοσηλευτών), όμως η κυβέρνηση πεισματικά κώφευε. 
Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να αντιμετωπίσει την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με τη δημιουργία «αυτοσχέδιων» κλινών ΜΕΘ.  

Η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία. Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση. Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, έδωσε τη χαριστική βολή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Έχοντας λοιπόν προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τμήματα και κλινικές στα όρια της κατάρρευσης, έρχονται τώρα να πουν ότι η μόνη λύση είναι οι συγχωνεύσεις.  

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν έγκαιρα καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνη είχε δηλώσει πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε». Κοινός παρονομαστής αυτών των σχεδιασμών είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Από την άλλη, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, κυριολεκτικά είχε δωρίσει 568,2 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μόλις επιχειρηματικούς ομίλους για να καλύψει τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας». 

Απορρίπτουμε την εγκληματική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής θέση ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Η μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση και η πληρότητα των κλινών είναι επινοημένα και απολύτως αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο το λαό της περιοχής στην αγκαλιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου της υγείας και θα αυξήσει τις δαπάνες των οικογενειών για ζητήματα υγείας.  

Το Υπουργείο Υγείας, παρά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, εμμένει στην επικίνδυνη για το λαό της περιοχής απόφαση του.  

Για εμάς τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας είναι μονόδρομος ο αποφασιστικός, διαρκής, διεκδικητικός αγώνας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά, ρήμαξαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού και όλης της Ελλάδας. Χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά μας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Η πλατιά ανταπόκριση και η μαζικότητα της συγκέντρωσης της 21ης του Οκτώβρη στην πύλη του Νοσοκομείου Έδεσσας θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα του συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι φορείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη ενάντια στον κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, απαιτώντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής, με παρακαταθήκη τις προηγούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε και απαιτούμε:

• Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.  
• Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.

• Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.  
• Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.  
• Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και των μελών τους, που ποινικοποιεί τους αγώνες και αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση. 

• Α’ Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Α’ Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Πέλλας 
• Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Ενότητα» 
• Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.) 
• Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας 
• Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αριδαίας 
• Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Έδεσσας 
• Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας 
• Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας 
• Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών – Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.) 
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία “Ευτοπία” 
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών 
• Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Πέλλας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» 
• Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν.Πέλλας-Ν. Ημαθίας. 
• Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Κεντρικής