Σ. Πέτσας: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις σε δήμους & περιφέρειες

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για την πορεία της καταγραφής των διαδικασιών των ΟΤΑ, που αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, ενημερώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το έργο.

Πρόκειται για ένα έργο που -όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας- αποτελεί το «πρώτο σοβαρό βήμα για την αποτύπωση των υφιστάμενων διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην Αυτοδιοίκηση και το οποίο θα επιτρέψει την απλούστευση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες».

Σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΕΕΤΑΑ, έχουν καταγραφεί 684 διαδικασίες για τους δήμους και περισσότερες από 699 για τις περιφέρειες.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα προταθούν στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, προκειμένου οι ΟΤΑ να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους, ενώ το επόμενο στάδιο του έργου θα είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

«Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για έναν ευρύ ανασχεδιασμό των διαδικασιών, που θα επιτρέψει την εκπόνηση σύγχρονων οργανογραμμάτων και περιγραφής θέσεων σε δήμους και περιφέρειες. Με αυτόν τον ανασχεδιασμό, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής σε ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που θα μας επιτρέψει οι μελλοντικές προσλήψεις στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού να είναι πιο στοχευμένες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οικονομική στήριξη για τα ΚΔΑΠ

Για το θέμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί η απόφαση με τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις κατανομής της πρόσθετης οικονομικής στήριξης των 10 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε, τέλος, για τα βήματα υλοποίησης του ψηφιακού ελέγχου λειτουργίας των ΚΔΑΠ, με τη δημιουργία «ηλεκτρονικού παρουσιολόγιου», μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό. Η ηλεκτρονική εφαρμογή -που εντάσσεται στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΚΔΑΠ- στόχο έχει να δηλώνεται, σε πραγματικό χρόνο, τόσο η άφιξη και η αποχώρηση του παιδιού από το ΚΔΑΠ, όσο και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας της δομής. «Πρόκειται για μία βασική θεσμική παρέμβαση, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν δηλώνονται εικονικές παρουσίες και ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών πιάνουν τόπο και πηγαίνουν για τον σκοπό που πρέπει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Μαραβέλιας, ο διευθύνων σύμβουλος Σ. Σπυρίδων, η αντιπρόεδρος, Ε. Γκόγκου, το μέλος του Δ.Σ. Χ. Καούκης και υπηρεσιακά στελέχη της Εταιρείας.