Μια “γροθιά” οι φορείς της Πέλλας: «ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΜΕΘ Έδεσσας!!!» (ΦΩΤΟ)

Πέλλα

Με τη συμμετοχή σωματείων, κοινωνικών φορέων, συλλόγων της Πέλλας και με πρωτοστάτες την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26/10 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Διοικητηρίου Π.Ε. Πέλλας στην Έδεσσα, με κύριο και βασικό αίτημα, να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, μια επαίσχυντη απόφαση που έχει παρθεί από την κυβέρνηση, εν μέσω δυσμενών υγειονομικών συνθηκών, λόγω πανδημίας.

Οι φορείς, αμέσως μετά την κινητοποίηση, κατέθεσαν κοινό ψήφισμα, με το οποίο ζητούν μεταξύ άλλων, να μην κλείσει η ΜΕΘ Έδεσσας, να μη μετακινηθεί κλινική ή τμήμα των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Θέλουμε ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, ενίσχυση των Νοσοκομείων. Είναι δικαίωμα του λαού να έχει υγεία υψηλού επιπέδου, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης. Είμαστε εδώ για να επιδώσουμε κοινό ψήφισμα όλων των φορέων, να διαμαρτυρηθούμε έντονα, που μέσα στην πανδημία, αντί να βελτιώνονται, επιδεινώνονται οι συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία και να απαιτήσουμε μέτρα ΤΩΡΑ! Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, ο λαός μας στηρίζει, μας σφίγγουν το χέρι και μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε. Εμείς λέμε το εξής: για τους φορείς είναι ώρα ευθύνης. Όλοι πρέπει να είναι εδώ για να πλατύνει κι άλλο αυτός ο αγώνας. Η πολιτεία είναι κολλημένη στον τοίχο. Το Υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε σε μια ψευδέστατη δήλωση, με αλχημείες…δεν ήξεραν τι να πουν! Υποστηρίζουν ότι ενισχύουν τα νοσοκομεία, αλλά εμείς με νούμερα τους αποδεικνύουμε το αντίθετο. Μπορούμε να τους φέρουμε σε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία και να διεκδικήσουμε, μέχρι τη νίκη, αυτά που δικαιούται ο λαός της περιοχής. Συνεχίζουμε τον αγώνα…!»

Δείτε αναλυτικά το κοινό ψήφισμα των φορέων:

« ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Το αφήγημα ότι η ΜΕΘ έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού.

Η πανδημία αποκάλυψε την συνολική γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την πρώτη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταγγείλει την δραματική έλλειψη κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού (εντατικολόγων, νοσηλευτών), όμως η κυβέρνηση πεισματικά κώφευε. Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να αντιμετωπίσει την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με τη δημιουργία «αυτοσχέδιων» κλινών ΜΕΘ. Η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία. Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση. Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, έδωσε τη χαριστική βολή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Έχοντας λοιπόν προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τμήματα και κλινικές στα όρια της κατάρρευσης, έρχονται τώρα να πουν ότι η μόνη λύση είναι οι συγχωνεύσεις. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν έγκαιρα καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνη είχε δηλώσει πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε». Κοινός παρονομαστής αυτών των σχεδιασμών είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Από την άλλη, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, κυριολεκτικά είχε δωρίσει 568,2 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μόλις επιχειρηματικούς ομίλους για να καλύψει τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας».

Απορρίπτουμε την εγκληματική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής θέση ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Η μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση και η πληρότητα των κλινών είναι επινοημένα και απολύτως αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο το λαό της περιοχής στην αγκαλιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου της υγείας και θα αυξήσει τις δαπάνες των οικογενειών για ζητήματα υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, παρά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, εμμένει στην επικίνδυνη για το λαό της περιοχής απόφαση του. Για εμάς τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας είναι μονόδρομος ο αποφασιστικός, διαρκής, διεκδικητικός αγώνας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά, ρήμαξαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού και όλης της Ελλάδας. Χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά μας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πλατιά ανταπόκριση και η μαζικότητα της συγκέντρωσης της 21ης του Οκτώβρη στην πύλη του Νοσοκομείου Έδεσσας θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα του συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι φορείς που συμμετέχουμε στην σημερινή σύσκεψη ενάντια στον κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, απαιτώντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής, με παρακαταθήκη τις προηγούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε και απαιτούμε:

– Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.
– Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.
– Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
– Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
– Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και των μελών τους, που ποινικοποιεί τους αγώνες και αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.»

Το ψήφισμα υπογράφουν οι εξής:

– Α’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Α’ Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Πέλλας
– Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Ενότητα»
– Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.)
– Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας
– Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών-Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.)
– Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία “Ευτοπία”
– Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών
– Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Πέλλας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
– Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν.Πέλλας-Ν.Ημαθίας.
– Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Κεντρικής Μακεδονίας