Θ. Καμπαγιάννης: Να διερευνηθούν τα ρατσιστικά κίνητρα για το θάνατο του Ν. Σαμπάνη

Αστυνομικά

«Προκλητική η απόφαση, ρίχνει λάδι στη φωτιά» λένε οι συνήγοροι του Νίκου Σαμπάνη για την απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με θύμα τον 18χρονο Ρομ Νίκο Σαμπάνη. Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «βοούν τα δεδομένα ότι υπάρχει υπέρβαση, αυθαιρεσία και δολοφονία και πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο». Σκυλί να επιτεθεί δεν ρίχνεις 36 σφαίρες και αντί για τα λάστιχα αυτοκινήτου βρίσκουν θώρακα», επεσήμανε.

Μόνο σε Ρομά θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατηγορία για επτά κακουργήματα κι αυτό μολύνει το δημόσιο διάλογο, συνέχισε ο κ. Καμπαγιάννης και τόνισε:

«Εχουμε 36 κάλυκες δηλαδή σφαίρες προκειμένου δήθεν να ακινητοποιήσουν τα λάστιχα. Ρίχνουν στα λάστιχα, πετυχαίνουν το θώρακα του Νίκου Σαμπάνη, σε κατοικημένη περιοχή , ενώ παραβιάζεται ρητή εντολή από Κέντρο Επιχειρήσεων σε όλες τις ομάδες να μην συνεχίσουν. Και είναι ψεύδος της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί».

Στη συνέχεια ο κ. Καμπαγιάννης κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ «τελούν εκτός νομιμότητας, είναι αυτονομημένες ομάδες που παραβιάζουν εντολή από το Κέντρο. Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί τη νόμιμη χρήση υπηρεσιακών όπλων. Υπήρχαν σπίτια και αυτοκίνητα που γαζώθηκαν από σφαίρες. Κι αυτό είναι καλή αστυνόμευση; Ας μας πουν ότι θα ξαναβάλουν στολή, θα πάρουν όπλο και θα γυρίσουν στην υπηρεσία τους, οι επτά αστυνομικοί».

Στο υπό καταδίωξη αυτοκίνητο επέβαιναν ανήλικα και άοπλα παιδιά. Ο Ν. Σαμπάνης γεννημένος το 2003 είναι 18 ετών κι αυτό είναι σαφέστατο. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν καν ότι το όχημα ήταν κλεμμένο γιατί δεν είχε δηλωθεί. Γι αυτό το Κέντρο Επιχειρήσεων είπε ότι πρέπει να σταματήσει η καταδίωξη, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Για τον 14χρονο που αφέθηκε ελεύθερος, είπε ότι δεν θα μπορούσε να προφυλακιστεί «από τη στιγμή που έχουμε ανηλικότητα».

Επίσης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και η υπόθεση αυτή είναι διεθνούς ενδιαφέροντος εν αναμονή της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για την προφανή υπέρβαση εκ μέρους αστυνομίας.

Η οικογένεια του Ν. Σαμπάνη δεν θα προβεί σε συνέντευξη Τύπου αλλά και η ίδια η Πολιτεία δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, είπε τέλος ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ετικέτα: