Ο θεσμός βραβεύει κάθε χρόνο τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που ξεχωρίζουν για τις πλέον εξαιρετικές επιδόσεις και πρωτοβουλίες. Η φετινή αξιολόγηση επικεντρώθηκε στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση επιβατικών υπηρεσιών και στους στόχους βιωσιμότητας των αεροδρομίων.
Ειδικότερα, η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες που εκπροσωπούν θεσμικά τον ευρωπαϊκό κλάδο των αερομεταφορών, στην οποία φέτος συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της EASA, Patrick Ky, ο Γενικός Διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan και ο Γενικός Διευθυντής της Γεν. Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Henrik Hololei, αναγνώρισε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αξιοποίησε τη σύγχρονη τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, στηριζόμενο στη βασική αρχή της ελληνικής φιλοξενίας.
Η κριτική επιτροπή επαίνεσε επίσης ιδιαίτερα τη συνεχή προσήλωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στους στόχους μείωσης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (Level 3+) παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Επιπλέον, η δέσμευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να επιτύχει το στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2025 και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η προσπάθεια να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, αξιολογήθηκαν εξαιρετικά θετικά.
Η βράβευση του αεροδρομίου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης του ACI Europe που ήταν και η πρώτη που έγινε με φυσική παρουσία μετά το 2019.
Το βραβείο επισφράγισε και την προσπάθεια που καταβάλλει διαρκώς ο ΔΑΑ, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της πανδημίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Ιουνίου του 2020, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της EASA, αρμόδιας αρχής για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ευρώπη (European Union Aviation Safety Agency), λειτουργώντας ως πιλοτικό αεροδρόμιο εφαρμογής και αξιολόγησης των νέων μέτρων και διαδικασιών υγιεινής και ασφάλειας, με στόχο τη διαμόρφωση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του πλαισίου που επιτρέπει σταδιακά την αποκατάσταση της διασυνδεσμότητας και της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στο αεροπορικό ταξίδι.