Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ (ΑΔΕΔΥ ΠΕΛΛΑΣ) ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ (15/12)

Διάφορα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 
Συνδικαλιστική παράταξη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΕΛΛΑΣ

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΣ 15-12-23, ΣΤΙΣ 18.30, ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ, ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ 

Ο ΜΗΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ! ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΗΛΩΣΗΣ, ΤΩΝ ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ!  

Η πραγματικότητα είναι μία και βοά: οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται ολοένα και περισσότερο και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες ανατιμήσεις. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να τα λέμε με το όνομά τους:

-Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο μέσος μεικτός μισθός το 2022 (16.000 ευρώ), παραμένει ένας από τους χαμηλότερους στην ΕΕ και η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες. Αν και, κάτω από κοινωνικές πιέσεις και εν όψει εκλογών, δόθηκε την περασμένη άνοιξη μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, το 64% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, όπου το 64% δεν πήρε καμιά αύξηση, ενώ το 48% δηλώνει ότι δεν αμείβεται καν για τις υπερωρίες του!  

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουμε αύξηση περίπου 40 ευρώ καθαρά, μετά από 12 χρόνια απωλειών πολλών χιλιάδων ευρώ – καθηλωμένων μισθών και αλματωδών ανατιμήσεων!  

-Το 2023 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 14,9% λιγότερα τρόφιμα σε σχέση με το 2021 και είναι ο χαμηλότερος ονομαστικός μισθός στην ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο της περσινής συγκομιδής πωλείται 14,1% ακριβότερα σε σχέση με τον περασμένο μήνα! Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα μέσα και έξω από τα σούπερ-μάρκετ, οι αυξήσεις, ειδικότερα στα τρόφιμα, είναι τεράστιες: ο γενικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο υπολογίστηκε σε 3,4%, αυξημένος δηλαδή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο! Έτσι, μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα, φτάνοντας το 56,9% της αντίστοιχης στην ΕΕ, δηλαδή παραμένει η χαμηλότερη. Ήδη 9 στους 10 υποχρεώνονται να μειώσουν την κατανάλωση ακόμη και βασικών ειδών διατροφής. 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ: ΟΙ ΧΟΡΤΑΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ’ΡΘΟΥΝ! Η οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση αφορά αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, που αυξάνουν τα κέρδη τους παρά τους πολέμους και την ενεργειακή κρίση – χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΗ, που εξαγόρασε τον Κωτσόβολο με τα υπερκέρδη των τελευταίων μηνών (45,4% αύξηση κερδών μέσα σε έναν χρόνο)!

Είναι, άλλωστε, πάγια πολιτική της κυβέρνησης η στήριξη στο κεφάλαιο: καμία μείωση στον ΦΠΑ, κανένα πλαφόν στις τιμές των προϊόντων, 12,1 δις στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και νέες φοροαπαλλαγές. Την ίδια στιγμή, οι νέοι φόροι-φωτιά αυξάνονται με τον νέο προϋπολογισμό κατά 6,2 δις, ενώ μόνο στάχτη στα μάτια των καταναλωτών είναι οι πρωτοβουλίες όπως η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» (της τάξης του 5%!) και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», έχοντας εισηγηθεί και την κατάργηση των 1+1 προσφορών ως παραπλανητική!

ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ! ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ! Καθώς τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα παρακολουθούν σε λήθαργο τη διογκούμενη φτώχεια και ακρίβεια, οι εργαζόμενοι με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία τους καλούνται να διατρανώσουν το αίτημα της γενναίας αύξησης των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Είναι ανάγκη να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με νέες αυξημένες αποδοχές, που όχι μόνο να υπερκαλύπτουν τον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά να αναπληρώνουν και τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων.  

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ! ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ! Ενώ θα έπρεπε να έχει σημάνει προ πολλού πανεργατικός συναγερμός με ενημερώσεις-συζητήσεις-συνελεύσεις στους χώρους εργασίας και η ανάγκη άμεσης πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης για την απόκρουση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού είναι αδήριτη, τι έκαναν, αλήθεια, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και του υποταγμένου συνδικαλισμού;

Ενώ από τις 21 του Νοέμβρη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 και έχει ξεκινήσει στις επιτροπές η συζήτησή του, με στόχο την ψήφισή του στην Ολομέλεια, στις 13-15 Δεκέμβρη, οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κ.ά. σιωπούν μπροστά στον νέο προϋπολογισμό-λαιμητόμο για το εισόδημά μας και τις δαπάνες σε παιδεία-υγεία-πρόνοια-κοινωνική ασφάλιση. Οι κυρίαρχες παρατάξεις κρατούν σε ακινησία τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκολία να κλιμακώνει τη σκληρή αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της. … Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι η πλατιά κινητοποίηση των εργαζόμενων, με στόχο να πραγματοποιηθεί μαζικός πανεργατικός απεργιακός αγώνας, με σχέδιο και οργάνωση, ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, αφενός, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφετέρου, πραγματικών αυξήσεων για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. 

Κάτω ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός – Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις-Υπογραφή ΣΣΕ παντού – Όχι στη φοροληστεία των εργαζομένων- Γενναίες δαπάνες σε παιδεία – υγεία – πρόνοια – ασφάλιση!  
Όχι στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης!  
Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! Λευτεριά στην Παλαιστίνη! 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ 
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ 
ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ