Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ: «Να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης χρημάτων των δήμων»

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο στις περιπτώσεις που οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποδίδουν στους δήμους τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, καταθέτει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ενώ θα το θέσει και υπόψη της ΚΕΔΕ.

Το θέμα μείζονος σημασίας για όλους τους δήμους έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι παρατηρείται ανεπίτρεπτη και παράνομη παρακράτηση των δημοτικών τελών που δεν αποδίδονται στους δήμους αλλά παρακρατούνται από τις εταιρείες αυτές. 

«Είναι απαράδεκτο σαν γεγονός, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση και θα πρέπει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι και το υπουργείο να το αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά, για να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης χρημάτων δήμων που αφορούν τον κωδικό των ανταποδοτικών τελών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Ανέφερε ότι συνήθης τακτική των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να μη δηλώνουν τα ακριβή ποσά που οφείλουν στους δήμους από την είσπραξη των δημοτικών τελών κλπ. και στην περίπτωση που κάποια από τις εταιρείες το πράξει, τα ποσά που δηλώνονται είναι κατά βούληση δίχως δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του δήμου. «Δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να καθορίζει, ταυτοποιεί ή να διασταυρώνει τα οφειλόμενα ποσά προς τους δήμους και να επιβάλλει κυρώσεις για τις εταιρείες που παρακρατούν παράνομα ποσά που έπρεπε να έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους Δήμους» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Τι αποφασίστηκε

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και μετά από πρόταση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα:

*Να υποχρεωθούν οι εταιρείες όπως γνωστοποιούν στους δήμους τα ακριβή ποσά που οφείλουν προς απόδοση από δημοτικά τέλη κλπ.

*Να υποχρεωθούν όπως καταβάλουν – αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά εντός τριμήνου, όπως ισχύει με τα  ληξιπρόθεσμα, άλλως να φέρουν αστική καθώς και ποινική ευθύνη που θα νομοθετηθεί ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές. 

Προβληματισμός για την απογραφή

Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ  αφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απογραφή πληθυσμού και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Διαπιστώνεται ότι τα απογραφικά  δεν έχουν φτάσει έγκαιρα στα νοικοκυριά για την αυτοαπογραφή τους, ενώ στη φυσική απογραφή είναι πολύ μεγάλη η καχυποψία των πολιτών,, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αρνείται να συνεργαστεί ή φοβάται, λόγω και του κορονοϊού» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ,  εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι επειδή  είναι πολλά και σημαντικά  τα ζητήματα, ίσως αυτή η απογραφή δημιουργήσει εσφαλμένα αποτελέσματα αναφορικά με  την ακρίβεια των στοιχείων της.

Τα προβλήματα αναγνώρισαν όλοι οι δήμαρχοι και για το λόγο αυτό το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να διατυπώσει συγκεκριμένα ερωτήματα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, προς το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να τεθούν προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν την πιστότητα των αποτελεσμάτων.

*Μεταξύ των θεμάτων του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που ζητά, ενόψει της επίταξης ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), να μη διακοπούν οι συμβάσεις των ιατρών που εργάζονται σε δημοτικές δομές υγεία. Το αίτημα έγινε δεκτό με την υποσημείωση οι δήμοι, στους οποίους υπηρετεί μόνο ένας γιατρός θα τον διατηρήσουν στο δυναμικό τους.

Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα και το αίτημα των εργαζομένων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» (Interreg) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ζητούν από την ΠΕΔΚΜ να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της στην σχεδιαζόμενη κατάργησή της από τη Θεσσαλονίκη. 

Τέλος, το Δ.Σ ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ για την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων το έτος 2022, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση του στα αιτήματα της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος σε σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αθλητισμού με θέμα «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους».