Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί για τους συναδέλφους τους

Αστυνομικά

Στη δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου κατέθεσαν αστυνομικοί.  Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί λειτούργησαν επαγγελματικά καθώς θα μπορούσαν, βάσει  του σήματος που έλαβαν, να χρησιμοποιήσουν και πιο σκληρά μέσα σε βάρος του, κατέθεσε αστυνομικός και τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών.

Ο μάρτυρας, αναφερόμενος στο σχετικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψη του 33χρονου λίγο πριν πεθάνει υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα για περίπτωση ληστείας με δράστη που κρατάει μαχαίρι.

«Αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί» είπε και επεσήμανε ότι «κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεσή τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν».

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση.

Πολ. αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα…

Πολ. αγωγή: Δηλαδή, έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολ. Αγωγή: Να τον χτυπήσουν δηλαδή; Γνωρίζετε πότε πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολ. Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στον διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολ. Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Η κατάθεση δεύτερου αστυνομικού

Στην κατάθεσή του δεύτερος αστυνομικός, που επίσης δεν πήραν παρών στο περιστατικό υποστήριξε ότι «Έχουμε σήμα για ένα άτομο με μαχαίρι. Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό. Το άτομο αυτό ήταν κάτω και μετά αφού τον δένει ο τραυματιοφορέας σηκώνεται και παίρνει ένα κομμάτι τζαμί».

Πρόεδρος: Γιατί δεν συνελήφθη πριν του δέσει το κεφάλι του ο τραυματιοφορέας;

Μάρτυρας: Έκαναν καλά. Ήταν ένας ματωμένος άνθρωπος

Πολιτική Αγωγή: Στο επόμενο στάδιο η χειροπέδηση που έγινε σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν έναν πάνοπλο ήταν αναγκαία τόση βία;

Μάρτυρας: Έχει σηκωθεί και με ένα τζάμι κυνηγά τον τραυματιοφορέα. Σε αυτή την κατάσταση πήγαν να του περάσουν χειροπέδες. Είχε παθητική αντίσταση.

Ετικέτα: